Лъжливи информации „качиха” дъщерята на Раул Кастро в разбилия се над Мали самолет
Лъжливи информации „качиха” дъщерята на Раул Кастро в разбилия се над Мали самолет / снимка: БГНЕС, архив

На борда на разбилия се самолет на авиокомпания „Ер Алжери” може да се е намирала дъщерята на кубинския лидер Раул Кастро - Мариела, съобщи американският тв канал „Ен Би Си нюз”, цитиран от ИТАР-ТАСС. Телевизията се позовава на представители на
летището в столицата на Буркина Фасо - Уагадугу, откъдето е излетял самолетът.

По негови данни сред пътниците в полет АН5017 е имало и двама френски чиновници. Тази информация засега не е потвърдена официално.

Часове след като информацията се появи обаче лично Мариела Кастро опроверга слуховете, че е загинала в инцидента с алжирския самолет, предаде ИТАР-ТАСС.

„Искрено не разбирам откъде може да се е появила такава абсурдна новина”, заяви тя пред местна телевизия и съобщи, че е на научно заседание в хотел в столицата Хавана.

Мариела Кастро е известна с активната си дейност в защита на правата на сексуалните малцинства в Куба като директор на Националния център за сексуално възпитание. От 2008 г. по нейна инициатива на острова официално бе разрешено провеждането на операции по смяна на пола.

През 2013 г. дъщерята на сегашния кубински лидер влезе в състава на Националната асамблея - кубинския парламент. В момента тя работи и за легализация на еднополовите бракове в Куба.

По последни данни от ООН самолетът, летящ от Уагадугу за Алжир, се е разбил над централната част на Мали. Транспортният министър на Буркина Фасо - Жан Бертен Уедраго, уточни, че сред 110-те пътници е имало 50 французи, 24 граждани на Буркина Фасо, шестима ливанци, петима канадци, четирима алжирци, двама граждани на Люксембург, един швейцарец, един нигериец, един камерунец и един малиец. 6-членният екипаж е бил испански, уточнява БТА.

Френското управление за гражданска авиация съобщи днес, че алжирският самолет МД-83 се е намирал в добро състояние. Той е бил нает от „Ер Алжери” и е застрахован в испанската авиокомпания „Суифтеър”, предаде ИТАР-ТАСС.