Лужков напусна Единна Русия
Лужков напусна Единна Русия / снимка: Reuters

Освободеният предсрочно днес кмет на Москва Юрий Лужков подаде заявление за напускане на управляващата в Русия партия "Единна Русия", предадоха агенциите Интерфакс и ИТАР-ТАСС.

Съгласно устава на прокремълската политическа формация Лужков излиза автоматично от нейните редици. Така се оттегля аавтоматично и от Висшия съвет на партията.

Лужков е написал заявлението за напускане още в неделя, а днес е получено в ръководството на партията.

"Единна Русия" ще представи до две седмици кандидатури за нов кмет на Москва, предаде още Интерфакс. Управляващата партия ще предложи за поста най-малко трима души.

Руският президент Дмитрий Медведев подписа днес указ за предсрочно освобождаване на Юрий Лужков като кмет на Москва с аргумента, че е загубил доверието му.

Медведев, който приключва тридневното си посещение в Китай, не изключи възможността да освободи в бъдеще други ръководители с такава формулировка, предадоха РИА Новости и ИТАР-ТАСС. 

"Трудно ми е да си представя ситуация, в която президент и губернатор да могат да работят в условия, при които президентът - висшето длъжностно лице в Русия, не изпитва доверие към един или друг чиновник", посочи държавният глава, пише БТА. Той отбеляза, че това се е случило за първи път с Юрий Лужков, но не изключи възможността да има още такива случаи. "... Зависи от конкретната ситуация", допълни Медведев.

Предишният руски президент Владимир Путин използва три пъти тази формулировка, за да освободи висши чиновници - всички те бяха губернатори на области, припомня ИТАР-ТАСС.