Луганск е изцяло под контрола на проруските бунтовници
Луганск е изцяло под контрола на проруските бунтовници / БГНЕС

Областният център Луганск в Източна Украйна се намира изцяло под контрола на проруските бунтовници от самопровъзгласилата се Луганска народна република, съобщиха днес украински медии, цитирани от ИТАР-ТАСС. Те от своя страна се позовават на думи на командира на батальона за териториална отбрана "Киев-12" Антон Шаповал.

Според него в резултат на нощен обстрел от сепаратистите базовият лагер на батальона е бил напълно унищожен и неговият личен състав се е оттеглил от града. Шаповал отбелязва, че неговият батальон е имал заповед "да се държи докрай, но той е взел решение да изтегли бойците си и смята това решение за правилно, "защото в противен случай биха загинали стотици войници". Шаповал съобщава още, че при боевете "има загинали и ранени", но точният им брой е неизвестен. От петте си БТР-а батальонът е успял да спаси само два.

Друг украински батальон - Киев-11, е обкръжен в района на Дебалцево, съобщава във Фейсбук Лариса Сарган от пресекипа на президента Петро Порошенко.

Отстъпвайки под натиска на сепаратистите, украинските сили продължават масирания обстрел на жилищни райони и инфраструктурни обекти в населените пунктове, разположени северно от Донецк, съобщава информационното бюро на т.нар. Армия на Югоизтока. Най-силно са били обстрелвани градовете Горловка, Макеевка и Енакиево.

На мариуполското направление по крайбрежието на Азовско море пък, според информации от местните жители, украинските сили спешно изграждат укрепителни съоръжения в очакване на настъпление на сепаратистите.

Главният украински военен говорител Андрий Лисенко съобщи пред репортери в Киев, че от началото на военната операция срещу сепаратистите през април досега са били убити 837 украински военнослужещи, а 3044 са ранените. Според данни на ООН от края на миналия месец общият брой на жертвите на конфликта е близо 2600.

Шокиращи данни изнесе на пресконференция в Киев лидерът на Украинската компартия Пьотр Симоненко. Според него в резултат на бойните действия в Източна Украйна, по различни оценки, са загинали около 20 хиляди души, а минимум 1 милион жители са със статут на бежанци или са напуснали Украйна. Симоненко твърди, че в момента "54 процента от украинските граждани вече настояват за незабавно прекратяване на военните действия и за мир при каквито и да са условия".

Междувременно офицер от НАТО заяви, че Русия има няколко хиляди войници и стотици танкове и бронирани автомобили в Украйна, предаде Ройтерс.

НАТО посочи преди, че над 1000 руски военни са разположени в съседната страна.

"Все още има няколко хиляди руски войници на място в Украйна, които разполагат със стотици танкове и бронирани автомобили, така че няма значителна промяна в дислокацията на руски сили в Украйна", каза източникът пред Ройтерс в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Уелс. Той допълни, че около 20 000 руски военнослужещи още са на близки до украинската граница позиции.

Източник: БТА