Лодки с мигранти се преобърнаха в Егейско море, деца се удавиха
Лодки с мигранти се преобърнаха в Егейско море, деца се удавиха / снимка: БГНЕС, архив

Гръцката брегова охрана съобщи, че най-малко седем души, включително пет деца, са се удавили при преобръщането на лодки с мигранти между Турция и Гърция. Продължава издирването на безследно изчезнали край остров Лесбос в Егейско море, предаде Франс прес.

След като дървен плавателен съд потъна край остров Лесбос, тази вечер бяха спасени 214 души, много от които страдащи от хипотермия. Мъж и две деца бяха открити мъртви вечерта. Издирването продължава. То се води от гръцки служители на бреговата охрана и хеликоптер. В него участват и много рибари и местни жители. Не е ясно обаче колко хора е имало на плавателния съд.

Какво е направил ЕС, за да се справи с миграционната криза

Силните ветрове в района затрудняват спасителната операция. Местни медии съобщават, че деца в критично състояние са отведени в болница. Седемгодишно момченце е починало в болницата след предишен нещастен случай край остров Лесбос, а 12-годишно момиченце е в критично състояние в болницата.

Гръцката брегова охрана съобщи, че две деца и мъж са се удавили край бреговете на остров Самос. Петгодишно момиченце е починало в болницата на Самос, където било отведено безжизнено от родителите си. Издирването на три деца и трима възрастни край Самос по-рано през деня остана без резултат.

Жена, бебе и момиченце се удавиха край гръцкия остров Лесбос

С това мигрантите, загинали край бреговете на Гърция от 1 октомври, стават 36, показват данните на АФП, базирани на информация от гръцката полиция.

Източник: БТА