Какво е направил  ЕС, за да се справи с миграционната криза
Какво е направил ЕС, за да се справи с миграционната криза / БГНЕС

Лидери на Европейския съюз и страни от Балканите обмислят начини за по-добро управление на хилядите мигранти, движещи се в непрекъснат поток през техните страни, предаде ДПА.

Ето какво е направил ЕС досега в отговор на миграционната криза, характеризираща се с пристигането на близо 700 000 души по море от началото но годината.

ГРАНИЧЕН КОНТРОЛ

Агенцията за външните граници на ЕС (Фронтекс) трябваше да получи повече ресурси като част от по-доброто охраняване на външните граници на свободната за пътуване Шенгенска зона. Но до началото на тази седмица европейските страни обещаха едва 291 допълнителни граничари на агенцията, която бе поискала 775. По-късно тази година се очаква Европейската комисия да предложи формирането на европейска гранична и брегова охрана.

ПРЕНАСОЧВАНЕ НА МИГРАНТИТЕ

ЕС прилага спорна схема за преразпределянето на 160 000 кандидати за убежище от Италия и Гърция - предните линии на миграционната криза - към другите страни членки. Германия и Швеция, страните които са главни дестинации за търсещите убежище, биха искали създаването на постоянна система за пренасочване. Това обаче среща голяма съпротива от другите страни членки.

ВРЪЩАНЕ НА МИГРАНТИ

Европейският съюз иска по-добра работа по отношение на връщането на икономическите мигранти, които не отговарят на изискванията за международна закрила. В миналото само около 40 процента от подобни мигранти бяха връщани в страните им по произход. Създаването на подсилени приемни центрове, известни като "горещи точки", в Гърция и Италия е предвидено да помогне за бързо идентифициране на икономическите мигранти и стартиране на процедури по връщането им. Планира се също "горещите точки" да управляват преселването.

СТРАНИ ПО ПРОИЗХОД И ТРАНЗИТНИ СТРАНИ

Европейският съюз се включва в помощта за страните по произход на мигрантите и транзитните страни, за да възпре потока. ЕС предложи на Турция финансова помощ и по-близки политически отношения, за да насърчи страната да направи повече по въпроса; преговорите между ЕС и Турция продължават. Лидерите на ЕС ще се срещнат също с африкански лидери в Малта през ноември в опит да си осигурят тяхното сътрудничество.

ВОЕННИ ДЕЙСТВИЯ

Европейският съюз предприе морска мисия срещу престъпни мрежи, които вкарват нелегално мигранти от Либия в Италия, често в паянтови плавателни съдове. Мисията може да спира лодки и да арестува заподозрени в международни води, но не може да действа в либийски води, тъй като това изисква подкрепа от либийските власти и от Съвета за сигурност на ООН. Усилията за получаване на такова разрешение до момента не се увенчаха с успех.

МЕРКИ, ПЛАНИРАНИ ЗА 2016 г.

Европейската комисия обеща да направи няколко неща до март 2016 г. Очаква се да предложи "структурирана система" за пренастаняване на разселени хора, които са извън ЕС, но се нуждаят от международна закрила, като сирийците, които живеят в бежански лагери на ООН. Комисията ще опита също да реформира Дъблинския регламент, съгласно който молбите за предоставяне на убежище трябва да бъдат подадени в първата страна от ЕС, в която са пристигнали мигрантите. ЕК ще опита също да улесни законното влизане в съюза на квалифицирани мигранти.

Източник: БТА