Литвиненко смятал, че Путин е свързан с организираната престъпност, заяви вдовицата на бившия агент на КГБ
Литвиненко смятал, че Путин е свързан с организираната престъпност, заяви вдовицата на бившия агент на КГБ / снимка: Guliver/Getty Images

Бившият руски агент на КГБ Александър Литвиненко, който бе отровен с радиоактивното изотоп полоний-210 в Лондон, смятал, че президентът Владимир Путин няма смелостта да премахне корупцията в тази руска служба за сигурност и че е свързан с организираната престъпност. Това заяви вдовицата на Литвиненко, цитирана от Ройтерс.

В свидетелството си в съд в британската столица, който разследва смъртта на бившия шпионин, Марина Литвиненко заяви, че съпругът й изразил безпокойството си пред Путин през 1998 г. По онова време бъдещият президент е ръководел Федералната служба за сигурност (ФСС), основният приемник на съветското КГБ.

Марина Литвиненко заяви, че Путин, който на 31 декември 1999 г. става президент на Русия, не направил нищо и че скоро след като изразил тревогите си, Литвиненко станал обект на разследване.

"Саша каза, че срещата изобщо не била продуктивна, защото нямал доверие в неговите (на Путин) професионални умения, не вярваше, че той може да внесе някаква промяна", каза Марина Литвиненко.

Литвиненко, който е бил служител на КГБ, а след това на звеното на ФСС за борба с организираната престъпност, се съмнявал в кадърността на Путин, защото той станал директор на ФСС без да е работил "на терен", добави 52-годишната вдовица.
Литвиненко освен това подозирал Путин, който през 1994 г. стана заместник-кмет на Санкт Петербург, че има връзки с престъпните банди, които се появиха след разпада на Съветския съюз през 1991 г. По думите на Марина Литвиненко, по онова време вторият по големина руски град бил столицата на престъпността в
Русия.

Изслушванията на свидетели в разследването на смъртта на Литвиненко продължават до март. Доклад се очаква до края на годината.

Източник: БТА