Лидерът на ПЕГИДА подаде оставка, след като се снима като Хитлер
Лидерът на ПЕГИДА подаде оставка, след като се снима като Хитлер / снимка: БГНЕС

Лидерът на германското антиислямско движение ПЕГИДА (Европейци патриоти срещу ислямизацията на Запада) Луц Бахман обяви, че подава оставка, след като в пресата излезе негова снимка с мустачки и прическа като Адолф Хитлер, предаде Франс прес.

"Да, напускам ръководството", на движението, заяви Бахман пред популярния ежедневник "Билд". Информацията бе потвърдена за АФП от говорителката на ПЕГИДА Катрин Йортел.

По-рано Йортел потвърди автентичността на снимката, публикувана от вестниците "Дрезднер моргенпост" и "Билд". Тя показва снимания в профил Бахман, с влажна коса сресана настрани и малки мустачки, също като нацисткия диктатор. Според в. "Дрезднер моргенпост" снимката е направена преди време и е публикувана на страницата на Бахман във Фейсбук.

Според Йортел снимката била шега.

На въпрос на "Билд" лидерът на антиислямското и антиимигрантско движение обясни, че си направил снимката в бръснарски салон при излизането на сатирична аудиокнига за Хитлер.

Прокуратурата в Дрезден съобщи, че започва разследване дали действията на Бахман са наказуеми по силата на закона, предаде ДПА. В Германия възхвалата на Хитлер се смята за престъпление. Други лидери на движението ПЕГИДА, което твърди, че не е расистко, а само бие тревога за растящото влияние на исляма в Германия, казаха, че публикувайки снимката, Бахман е прекалил.

Източник: БТА