Либия и Иран - във фокуса на дебата между Джо Байдън и Пол Райън
Либия и Иран - във фокуса на дебата между Джо Байдън и Пол Райън / снимки: Reuters

Вицепрезидентът демократ Джо Байдън е победител в телевизионните дебати между кандидатите за вицепрезидент на САЩ, съобщи телевизия Си Би Ес, цитирана от ИТАР-ТАСС. „Според нашето социологическо проучване Байдън е победител според 50% от гледалите дебатите американци. Пол Райън получи едва 31%”, се посочва в разпространено съобщение на телевизията.

В същото време, според анкета на телевизия Си Ен Ен, победа в дебатите с минимална разлика - 48 срещу 44% - е удържал републиканецът Пол Райън. Във връзка с това интернет обществото вече подложи телевизията на рязка критика. На сайта на Си Ен Ен ползвателите оставят стотици съобщения, в които недоумяват по повод резултатите от анкетата. Според болшинството от ползвателите на сайта дебатите „несъмнено са спечелени от Байдън”.

Президентът Барак Обама заяви, че е „много горд” от представянето на Байдън, съобщи АФП. „Искам да изтъкна, че Джо Байдън беше блестящ тази вече”, заяви Обама, слизайки от президентския самолет „Еър Форс 1”, на борда на който гледа диспута по телевизията. „Мога да съм само много горд от него, той беше много добър. Наистина смятам, че волята му да работи за средната класа успя да се наложи. Много съм горд от него”, добави Обама, който се връщаше от предизборна обиколка в Маями.

Либия и Иран  във фокуса на дебата между Джо Байдън и Пол Райън
netinfo

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън и съперникът му за поста Пол Райън си размениха остри реплики за политиката на администрацията на Барак Обама още в първите минути на телевизионния дебат помежду им, предадоха световните агенции. Във фокуса на началото на дебата беше външната политика на САЩ и по-специално темите за Либия и Иран.

Още в първите минути Райън обвини Белия дом, че представя на света образ на слабост на САЩ. „С цялото ми уважение, това са куп глупости”, заяви в отговор на критиките към външната политика на сегашната администрация Байдън. По думите на Райън администрацията на Обама е дала объркваща информация за убийството миналия месец на посланика на САЩ в Либия. „Отне две седмици на президента да признае, че е било терористична атака”, заяви конгресменът от Уисконсин.

Байдън обеща, че администрацията ще открие и изправи пред правосъдието извършителите на нападението срещу консулството на САЩ в Бенгази на 11 септември и ще поправи пропуските в сигурността на дипломатическата мисия там.

Важна роля в първия и единствен дебат между кандидатите за следващ вицепрезидент на САЩ изигра и израелският премиер Бенямин Нетаняху, посочва АП. Райън обвини Байдън и президента Обама, че пренебрегват Нетаняху и предоставят на Иран време, за да създаде ядрено оръжие. Байдън заяви в отговор, че Обама се е срещал десетки пъти с Нетаняху и че Иран все още не разполага с ядрено оръжие, а твърденията за обратното нарече „празни приказки”.

Атмосферата по време на дебата беше напрегната. Байдън често прекъсваше опонента си и се присмиваше на много от отговорите на Райън. Републиканецът същевременно се усмихваше самодоволно, докато вицепрезидентът говореше, посочва Ройтерс.

Либия и Иран  във фокуса на дебата между Джо Байдън и Пол Райън
netinfo

Байдън, на когото се възлагат надежди да поправи впечатлението от слабото представяне на президента Барак Обама на първия му дебат с кандидата за президент на републиканците Мит Ромни, осигури емоцията и страстта, за които Обама бе критикуван, че му липсват на дебата миналата седмица, отбелязва БТА.

Републиканският кандидат за президент на САЩ Мит Ромни увеличи преднината си пред сегашния държавен глава Барак Обама до 3% по-малко от месец преди изборите на 6 ноември, сочи новото проучване на избирателните нагласи на Ройтерс/Ипсос. Рейтингът на Ромни расте в последно време, след като той спечели убедително първия предизборен телевизионен диспут на 3 октомври, отчасти заради пасивното представяне на Обама.