Либийските сили изпълняват прекратяването на огъня, Западът готов за бойни действия
Либийските сили изпълняват прекратяването на огъня, Западът готов за бойни действия / Reuters

Либийските правителствени сили вече изпълняват обявеното прекратяване на огъня, съобщи либийският правителствен говорител Муса Ибрахим, цитиран от Ройтерс. Той каза, че либийските сили не са водили никакви бойни действия срещу Мисрата или другаде в страната. Говорителят допълни, че правителството би искало турските и малтийските власти да контролират и подпомагат прекратяването на огъня.

"Не знаем с кого да се свържем в Съвета за сигурност на ООН, за да обсъдим техническите подробности по прекратяването на огъня. Това е проблемът за момента, с който се опитваме да се справим", каза говорителят.

Всичко е готово за военни удари срещу Либия и предвидената за 19 март среща на върха в Париж ще позволи да се анализира обявеното от Триполи прекратяване на огъня и да се извлекат поуки, заяви френският външен министър Ален Жупе, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Трябва да анализираме условията на прекратяването на огъня", заяви Жупе, цитиран от Ройтерс. "То трябва да покрива територията на цяла Либия, не само Бенгази. Смятаме, че Либия трябва да се съобразява с всички резолюции на Съвета за сигурност на ООН", отбеляза той. Относно военните удари срещу Либия, Жупе заяви: "Готови сме, но не мога да ви дам повече подробности."

Франция не иска НАТО да се намесва в евентуална международна военна операция в Либия, заяви Бернар Валеро, говорител на френското външно министерство, цитиран от Франс прес.

"Позицията на Франция бе постоянна от самото начало" , заяви Валеро. "Не смятаме, че ще бъде добър сигнал, ако НАТО се намеси в арабска страна", допълни той. Валеро уточни, че съюзниците не са съгласували политическа позиция за участие на алианса в операция в Либия, разрешена с резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН. Представител на НАТО обяви, че алиансът е решил да ускори военното планиране с оглед евентуалното участие в международната намеса в Либия.

Междувременно Италия затвори посолството си в Триполи и евакуира по въздуха целия персонал, съобщава БТА. Италианските интереси в Либия ще бъдат представлявани от посолството на Турция, обяви министърът на външните работи Франко Фратини на заседание на смесената комисия по външната политика на двете камари на парламента.

Пред същата комисия министърът на отбраната Иняцио ла Руса изтъкна готовността на страната за участие в бойни действия срещу Либия по подобие на тези, водени от НАТО срещу бивша Югославия през 1999 година.

Докладите на двамата министри отразяват решенията на състоялото се в обедните часове спешно съвещание, свикано от премиера Силвио Берлускони. В него участваха министрите на отбраната, външните работи, вътрешните работи и на икономическото развитие, както и ръководствата на ГЩ на отбраната и на главните щабове на видовете въоръжени сили.

ВВС на Италия бяха приведени в състояние на оперативна готовност, което означава, че базите няма да бъдат използвани само за хуманитарни полети към Либия, но и за нанасяне въздушни удари. В щабно отношение операциите ще бъдат планирани и ръководени от Неапол, където се намират командвания на НАТО и на 6-и флот на САЩ в Средиземно море.

Либийските сили изпълняват прекратяването на огъня Западът готов за бойни действия
netinfo


Главна роля се възлага на базите в Сигонела на остров Сицилия и Авиано в северна Италия. Вероятният сценарий напомня този на въздушната кампания на НАТО срещу режима на Слободан Милошевич. Тогава бойните самолети излитаха от италианските бази и от американските самолетоносачи и след нанасянето на удари преминаваха през въздушното пространство на България и Румъния, за да се пребазират временно в турски бази. В Турция те получаваха боеприпаси, гориво и техническо обслужване, след което повторно се насочваха към планираните цели и накрая се завръщаха в първоначалните си бази.

Германия предлага да помогне на НАТО при операциите срещу Либия, като облекчи задачата на алианса в Афганистан, заяви канцлерът Ангела Меркел, цитирана от ДПА. Берлин е готов да се включи в мисии на НАТО за наблюдение на въздушното пространство над Афганистан, за да даде възможност на блока да прехвърли част от силите си за операции в Либия.

Германия гласува с въздържание, когато Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, предвиждаща установяване на забранена за полети зона над Либия и позволяваща въздушни удари срещу обекти на режима на Муамар Кадафи.

Въпреки че отказа да се включи в евентуална военна намеса в Либия, Германия настоява за засилване на икономическите и финансовите санкции срещу режима на Кадафи.

Белгийският парламент одобри единодушно взетото правителствено решение за участие във военна операция на НАТО, гарантираща изпълнението на резолюция 1973 на СС на ООН спрямо Либия. Най-вероятно страната ще участва със своите изтребители Ф-16, като по-рано през деня министърът на отбраната Питер де Крем уточни, че седем самолета от този тип са разположени в база в Гърция. Машините са включени в силите за бързо реагиране на НАТО. На този етап от Белгия не е поискано конкретно съдействие, отбелязаха министрите, които участваха в извънредните заседания на комисиите по външните работи и по отбраната към Камарата на представителите във Федералния парламент.

Според министър Де Крем, вероятно в следващите два дни ще бъдат получени конкретните заявки за участие в бъдещата операция срещу Триполи.

Словакия и Португалия съобщиха, че техни военни няма да участват във военна операция срещу Либия. Малта обяви, че не желае да бъде използвана като база за осигуряването на забранена за полети зона, предаде Франс прес.

Португалия уточни, че макар да е гласувала в подкрепа на резолюцията на Съвета за сигурност, на който е непостоянен член, няма намерение да участва в операция по налагане на забранена за полети зона над Либия. Министърът на отбраната Сантуш Силва посочи обаче в изявление за печата, че като член основател на НАТО страната му е готова да участва в операция за предоставяне на хуманитарна помощ, ако е необходимо.

Братислава няма да блокира евентуално решение на НАТО за операция в Либия, обяви словашкият министър на отбраната Любомир Галко. Той посочи, че евентуално участие на страната във военна операция трябва да бъде одобрено от парламента и той не вижда за момента възможност за това.

Премиерът на Малта Лорънс Гонци обяви, че приоритет на страната му е да гарантира своята сигурност като неутрална страна, поради което няма да предостави територията си като база за осигуряването на евентуална забранена за полети зона над Либия.

Основният въпрос сега е дали са изчерпани всички политически средства за решаване на либийската криза. Отговорът не е еднозначен, но резолюцията на Съвета за сигурност на ООН и подготовката на Италия за водене на бойни действия ясно сочат, че НАТО има необходимия международен мандат и планира свалянето на режима на Муамар Кадафи със средства не само на мирната, но и на военната дипломация.

В четвъртък Съветът за сигурност на ООН прие с 10 гласа резолюция, разрешаваща употреба на военна сила срещу силите на либийския лидер Муамар Кадафи. При гласуването пет страни се въздържаха - Германия, Русия, Китай, Индия и Бразилия. В резолюцията се настоява за прекратяване на огъня и пълно спиране на насилието и всякакви нападения срещу цивилни. В противен случай се разрешава предприемане на "всички необходими мерки" за защита на цивилните и налагане на прекратяване на огъня на либийската армия. Предвижда се и забранена за полети зона, но се уточнява, че не става дума за военна окупация.

Либийските сили изпълняват прекратяването на огъня Западът готов за бойни действия
netinfo