Лавина уби деветима алпинисти в Непал, сред които има и европейци
Лавина уби деветима алпинисти в Непал, сред които има и европейци / снимка: Reuters

Най-малко деветима катерачи загинаха при свличане на лавина от хималайски връх в Непал днес, съобщи АП, позовавайки се на непалската полиция. Групата включвала французи, германци и италианци, които почти достигнали върха, когато ги връхлетяла лавината.

Открихме и прибрахме девет тела, включително на непалски шерп и на германски алпинист. Останалите седем тела са на френски алпинисти, предаде АФП, като се позова на Националния синдикат на планинските водачи. По информация от базовия лагер има седем загинали французи, от които трима са водачи от района на Шамони във френските Алпи, гласи съобщение на синдиката.

Около 25 алпинисти, щурмували връх Манаслу (8156 м) в Северен Непал, са попаднали в лавината. Засега са намерени живи 13 души, петима от които са откарани със самолет в Катманду, за да получат медицинска помощ, посочва БТА. Другите осем остават в базовия лагер заради лошата видимост и тежките метеорологични условия, които не позволяват на хеликоптерите да летят, уточни източникът на АФП.

Останалите трима алпинисти са в неизвестност.

Лавината е възникнала на височина от около 7400 м на Манаслу (над 8000 м) и е отнесла част от лагер номер 3 на 6800 м. Връх Манаслу е осмият по височина връх в света. Смятан е за един от най-опасните.