Кушнер: В Ливан не трябва да има политически вакуум
Кушнер: В Ливан не трябва да има политически вакуум / netinfo

Франция предупреди Сирия, че международната общност няма да остане безразлична в случай на политически вакуум в Ливан, заяви френският външен министър Бернар Кушнер, цитиран от Франс прес. Кушнер се срещна със сирийския си колега Уалид Муалем в Истанбул, където протича международна конференция за Ирак.

"Съвсем ясно предупредихме Сирия чрез министъра й, че в Ливан не трябва да има политически вакуум. Това би довело до дестабилизация на целия регион и не би било от полза за Сирия. Ако изборният процес в Ливан протича както е предвидено, от това печелят и Ливан, и Сирия, и всички други. В противен случай международната общност няма да остане безразлична", заяви Кушнер.

Ливан е потопен в дълбока криза след като през ноември 2006 г. министрите шиити в правителството на Фуад Синьора напуснаха кабинета. Оттогава страната е разтърсена от редица атентати срещу антисирийски настроени политици.

Президентските избори бяха отложени на два пъти поради липса на консенсус в парламента кой да е приемник на проливански настроения държавен глава Емил Лахуд, чийто мандат изтича на 24 ноември. Новото заседание на парламента е насрочено за 12 ноември.

След среща с иранския външен министър Манушер Мотаки, Бернар Кушнер заяви, че Франция работи по евентуални нови санкции срещу Иран, но не ги налага, предаде Асошиейтед прес.

Британското външно министерство съобщи вчера, че петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН - САЩ, Китай, Русия, Франция и Великобритания - плюс Германия са се съгласили да се внесе нова резолюция за допълнителни санкции срещу Техеран заради ядрената му програма. Тази резолюция ще бъде гласувана, ако в очакваните си по-късно този месец доклади Международната агенция за атомна енергия и ЕС не посочат, че Иран сътрудничи на международната общност по този въпрос.

Иракският премиер Нури ал Малики заяви в Истанбул, че между Ирак и Турция няма напрежение въпреки заплахите на Анкара да извърши военна операция срещу кюрдските бунтовници в Северен Ирак, предаде Франс прес.

"Отношенията с Турция изобщо не са напрегнати. Те са добри и стабилни. Проблемът е, че турското правителство е под натиск заради действията на Кюрдската работническа партия и това му дава право да поиска" да им се сложи край, каза Малики.

За днес е предвидена среща между държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс и външните министри на Ирак Хошияр Зебари и на Турция Али Бабаджан, на която ще се търси решение на тази криза.

Външните министри на конференцията в Истанбул ще доуточнят днес заключителната си декларация, в която се отправя призив за по-големи усилия срещу всички терористични дейности, насочени срещу Ирак или идващи от Ирак, каза турски дипломат.