Круизен кораб потъва край Антарктика
Круизен кораб потъва край Антарктика / netinfo
Спасителни екипи успяха да евакуират стоте пасажери и 52 души от екипажа на круизен кораб, претърпял корабокрушение в антарктически води край Аржентина, съобщиха световните агенции, позовавайки се на говорител на британската брегова охрана.

Тази сутрин аржентински и американски служители на бреговата охрана съгласуваха спасяването на пътниците от круизера "Експлорър", който има пробойна в корпуса и се пълни с вода близо до Южните Шетландски острови в Антарктика, каза пред Би Би Си говорителят на британската брегова охрана в Корнуол, Анди Катрел.

"Не знаем в какъв предмет се е ударил корабът, но сме информирани, че всички пътници и екипажът с изключение на капитана и първия офицер, са напуснали съда и се намират в спасителните лодки", уточни говорителят. Той добави, че британски спасители също участват в операцията.

Корабът се е наклонил на 25 градуса и се очаква скоро да потъне.

Наблизо има друг плавателен съд, "Антарктик Дрийм", който се е насочил към мястото на корабокрушението, за да окаже помощ в операцията. Тя се координира от спасителните центрове в Норфолк (Вирджиния) и Ушуая (Аржентина), добави британския говорител.

"Експлорър" е строен през 1969 г. и ремонтиран през 1993 година, припомня БТА. Обичайно извършвал двуседмични круизи край Антарктика с цена от 4000 британски лири (8000 долара) за каюта. Сегашното пътуване трябвало да приключи на 26 ноември.

Южните Шетландски острови се намират на около 120 км северно от Антарктическия полуостров. Те са част от Британската антарктическа територия от 1962 г. насам, но претенции към тях имат също Аржентина и Чили.