Кристиан Вулф положи клетва като президент на Германия
Кристиан Вулф положи клетва като президент на Германия / снимкa: Reuters

Кристиан Вулф положи клетва като 10-и президент на Германия, съобщи ДПА.

Бившият премиер на Долна Саксония бе избран на поста, след като неговият предшественик Хорст Кьолер подаде оставка на 31 май. На 51 години Вулф е най-младият президент в историята на Федерална република Германия.

В речта си след полагането на клетва Вулф изтъкна необходимостта "да се изграждат мостове" между различните слоеве на обществото и да се предприемат мерки за по-добро интегриране на чужденците, живеещи в Германия.

"Разнообразието ни понякога е изтощително, но в края на краищата то ще се окаже източник на сила и на възможност да видим света през други очи и от друга перспектива", заяви Вулф.

Според проучване на общественото мнение, чиито резултати бяха обявени днес, 72 на сто от германците са убедени, че Вулф ще бъде добър президент, посочва ДПА.

След церемонията по полагането на клетва президентът Кристиан Вулф и съпругата му Бетина бяха посрещнати с военни почести в президентския дворец "Белвю", пише БТА. Тази вечер двамата ще бъдат домакини на прием, на който са поканени 5000 души.

Още преди да бъде избран, Кристиан Вулф обяви, че в работния си кабинет в замъка "Белвю" ще направи детски кът за двегодишния си син, припомня ИТАР-ТАСС.