Кристалина Георгиева заявила през септември, че възнамерява да се оттегли от ЕК до края на годината
Кристалина Георгиева заявила през септември, че възнамерява да се оттегли от ЕК до края на годината / Guliver/Getty Images

Кристалина Георгиева е заявила през септември, че възнамерява да се оттегли от Европейската комисия до края на годината. Това се вижда от записки, публикувани в сайта на европейската редакция на изданието "Политико".

Кристалина Георгиева подаде оставка от ЕК

Авторът на бележките Райън Хийт потвърди пред БТА, че те са били взети при неофициален разговор с Георгиева на 2 септември. От кабинета на Георгиева заявиха за агенцията, че "Политико" не са взимали интервю с нея, както и че думите, с които е цитирана, са неверни.

Няма точен срок за номинирането на следващия български еврокомисар

Георгиева бе номинирана от българското правителство на 28 септември за генерален секретар на ООН, а след като не бе избрана от Съвета за сигурност, се върна в Брюксел. На 28 октомври ЕК обяви, че председателят на комисията Жан-Клод Юнкер е приел оставката на Георгиева.

Кристалина Георгиева: Това не е сбогом, а довиждане

Тогава бе съобщено, че тя ще остане на поста си най-късно до 31 декември, а от 2 януари догодина става главен изпълнителен директор на Световната банка (СБ).

На 30 ноември "Политико" написа, че Георгиева може би е в конфликт на интереси, след като през април службите в ЕК, ръководени от нея, са прокарали спешни промени в документите, на чиято основа Европейският съюз дарява средства на Световната банка.

Кристалина Георгиева отхвърли твърденията на Политико за конфликт на интереси

В отговор тогава Георгиева определи статията като "неверни твърдения и спекулации". Конфликт на интереси няма, подробностите около споразумението са договорени от службите на ЕК, без моето пряко участие", поясни тя.

Четири жени спрягани за наследници на Кристалина Георгиева в ЕК

Източник: БТА