Кристалина Георгиева в Чили, мисли как ЕС да помогне
Кристалина Георгиева в Чили, мисли как ЕС да помогне / БГНЕС, архив
Кристалина Георгиева в Чили, мисли как ЕС да помогне
26883
Кристалина Георгиева в Чили, мисли как ЕС да помогне
  • Кристалина Георгиева в Чили, мисли как ЕС да помогне

Европейският комисар за международно сътрудничество и реакция при кризи Кристалина Георгиева е на посещение в Чили, за да прецени как Европейският съюз може да помогне на страната. Част от Чили пострада тежко от земетресение с магнитуд 8.8.

Силното земетресение, последвалите вторични трусове и цунами отнеха живота на близо 500 души. В най-засегнатия град Консепсион и в близките селища започнаха да върлуват банди крадци, а за възстановяване на реда в някои места бяха изпратени и войници. Специалисти посочиха, че Чили всъщност е държава, която е добре подготвена за действие при земетресения, заради това е бил и сравнително малкият брой загинали.

Еврокомисарят Кристалина Георгиева, която е в Чили, обясни, че все още липсва връзка между отделните власти в страната: „Местните власти действат решително да предупредят хората да се преместят в момент на опасност. Освен това, трябва да се създадат връзки между централните власти и системата за предупреждение и за това как получените от нея данни се предават на местните власти. Този урок трябва да бъде предаден не само в Чили, но и по целия свят - че системите за предупреждение наистина имат значение и трябва да инвестираме в тях, за да заработят от централно на местно ниво".

Покриването на щетите от земетресението може да струва на световните застрахователни фирми около седем милиарда долара. Въпреки земетресението очакванията са икономиката на Чили - която е една от най-стабилните в Латинска Америка, тази година да отбележи растеж с пет процента.