Кремъл публикува плана на Путин за мирно уреждане на кризата в Украйна
Кремъл публикува плана на Путин за мирно уреждане на кризата в Украйна / снимка: БГНЕС, архив

На сайта на Кремъл е публикуван планът на руския президент Владимир Путин за мирно уреждане на кризата в Украйна, който той съобщи по-рано днес пред журналисти в Монголия, предаде ИТАР-ТАСС.

Путин призовава воюващите страни "с цел прекратяване на кръвопролитието и стабилизация на обстановката в югоизточната част" на Украйна незабавно да съгласуват и осъществят действия по седем точки.

Седемте точки са:

- Прекратяване на настъпателните операции на украинските въоръжени сили и на въоръжените формирования на доброволците в Донецка и Луганска област;

- Изтегляне на украинските войски на разстояние, изключващо възможността от артилерийски обстрел на населени места;

- Извършване на пълноценен и обективен международен контрол за спазване на условията по прекратяването на огъня и наблюдаване на обстановката в създадената зона на сигурност;

- Изключване на използването на бойна авиация срещу мирни граждани и населени места в зоната на конфликта;

- Организиране на размяна на пленниците на принципа "всички за всички" без никакви предварителни условия;

- Отваряне на хуманитарни коридори за придвижване на бежанците и доставка на хуманитарна помощ в градовете и другите населени места на Донбас (Донецка и Луганска област);

- Осигуряване на възможност за изпращане в пострадалите населени места в Донбас на ремонтни бригади за възстановяване на разрушените инфраструктурни обекти и оказване на помощ за подготовката за зимата.

Междувременно украинският премиер Арсений Яценюк отхвърли мирния план на руския президент Владимир Путин за страната му, предаде Ройтерс, като се позова на негово изявление.

Това е опит на Путин да заблуди Запада в навечерието на срещата на върха на НАТО и да избегне нови санкции срещу Русия, предупреди Яценюк и заяви, че истинският план на руския президент "е да унищожи Украйна и да възстанови Съветския съюз".

"Всички предишни споразумения с Русия - в Женева, Нормандия, Берлин и Минск - бяха пренебрегнати или безочливо нарушени от руския режим", отбеляза Яценюк.

Източник: БТА