/ БГНЕС

Един от най-доверените депутати на сръбския премиер и бъдещ президент Александър Вучич Мирослав Лазански, заедно със сръбските спецслужби - БИА, е ръководител на медийната пропаганда в полза на бившия македонски премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, както и на руските интереси в региона.

Македонският вътрешен министър подаде оставка

Това става ясно от документи на македонското контраразузнаване, които бяха разпространени от сръбското разследващо издание "Крик". В "македонския сценарий" участват още и служителят на сръбското посолство в Скопие Горан Живалйевич и лидерът на сръбската партия в Македония Иван Стоилкович. Живалйевич предизвика огромно напрежение между двете държави поради влизането в парламента по време на "Кървавия четвъртък" на 27-ми април, когато се стигна до побой над депутати, журналисти, включително и на лидера Зоран Заев, бъдещият премиер на Република Македония. Живалйевич нахлу в парламента с първата група демонстанти и си направи "селфи" с тях.

Македонският президент призова за спокойствие и разум след размириците

Горан Живалйевич е бивш заместник-директор на БИА, а от 10 години насам работи като дипломат и съветник в сръбското посолство в Скопие.

Целта на кампанията е била да се подкрепя руската политика и Груевски, но и да се води битка срещу членството на Македония в НАТО, се казва в разследването. От документите става ясно, че цялата операция е била водена лично от Горан Живалйевич, който е свързал Лазански и Стоилкович и е координирал всички техни действия, включително и публикациите в медиите. В своите "анализи" Лазански твърди, че безредиците в Македония и Република Сръбска са предизвикани от САЩ, които искат да попречат на изграждането на "Турски поток". В текстовете си той хвали "руската военна мощ и се обявява срещу НАТО", се казва в разследването на сръбската медия.

Протестиращи щурмуваха парламента в Скопие (ВИДЕО/СНИМКИ)

Миналата седмица сръбският посланик в Скопие бе извикан на разговор в министерството на външните работи поради поведението на Горан Живалйевич.

Иван Стоилкович е депутат в македонския парламент от 2002 година. Според македонските спецслужби той "действа като националист, който получава инструкции директно от президента Томислав Николич, БИА и други официални лица от Сърбия". "Той се среща често с Горан Живалйевич, когато трябва да се вземат важни решения в парламента или пък когато се съставя правителство...Контактите му с руските дипломати без никакво съмнение потвърждават, че той категорично защитава руските интереси на Балканите с цел спиране на евроинтеграционните процеси. Като лидер на Демократическата партия на сърбите в Македония Иван Стоилкович през 2016 година подписа "Декларация за създаването на неутрална военна зона на Балканите" заедно с руския президент Владимир Путин", се казва в документите на македонските спецслужби, на които се позовава сръбското издание "Крик".

Нови масови протести в Македония (СНИМКИ)

Стоилкович е под специалното наблюдение на службите от 2013-та година, но въпреки този факт, Никола Груевски го приема като коалиционен партньор и го включва в депутатските листи.

Пред "Крик" Лазански твърди, че "е изпълнявал журналистическа работа и че няма връзка с никакви служби", а Стоилкович отказва да отговаря на въпросите и затваря телефона.

БГНЕС