Кофи Анан пристига в Турция, за да посети лагери на сирийски бежанци
Кофи Анан пристига в Турция, за да посети лагери на сирийски бежанци / снимка: Reuters, архив

Посредникът на ООН и Арабската лига за сирийската криза Кофи Анан ще пристигне в Турция във вторник, за да посети сирийските бежански лагери край границата, предаде Франс прес, позовавайки се на дипломатически източник.

"Посещението ще трае само няколко часа преди пътуването на Анан в Иран", каза пред АФП представителят, пожелал да остане анонимен. Бившият генерален секретар на ООН е очакван в Техеран в сряда.

Около 25 хиляди сирийски бежанци са настанени в лагери в три турски окръга на границата със Сирия, където им се осигуряват храна, медицински грижи, сигурност, социални дейности, образование, религиозни служби, превод.

Според изчисления на Върховния комисариат на ООН за бежанците след шест месеца броят на сирийските бежанци в Турция, Ливан и Йордания може да достигне 100 хиляди, а цената за осигуряването на подслон, храна, здравеопазване и образование на тези хора ще бъде 84 милиона щатски долара, предаде Анадолската агенция.

Анан е автор на мирен план за разрешаване на сирийската криза, който предвижда сирийските военни части да бъдат изтеглени от градовете до утре, а 48 часа по-късно да настъпи примирие, предава БТА.

Американските сенатори Джон Маккейн и Джо Либерман, които ще се срещнат с турския президент Абдуллах Гюл в Анкара, също се очаква да посетят утре сирийски бежанци в окръг Хатай, каза още дипломатическият източник.