Кофи Анан подкани ООН да окаже натиск върху Сирия за постигане на примирие
Кофи Анан подкани ООН да окаже натиск върху Сирия за постигане на примирие / снимки: Reuters

Необходимо е да се положат максимум усилия, за да се гарантира че правителството на Сирия и опозицията ще спазят крайния срок и до четвъртък насилието ще спре, заяви специалният пратеник на ООН и на Арабската лига за Сирия Кофи Анан в писмо до членовете на Съвета за сигурност, предаде Ройтерс.

„Сирийското правителство трябва да се възползва от възможността да направи фундаментален завой в политическия си курс”, посочва Анан. „От изключително значение е през следващите 48 часа да се появят видими признаци, че в действията на правителствените сили в цялата страна е настъпила незабавна и неоспорима промяна”, посочва бившият генерален секретар на световната организация. Той изтъква, че и опозицията трябва да прекрати военните си действия, „за да не дават поводи на
правителството да се отметне от своите задължения”.

Анан заяви, че сирийският режим все още не е дал истински „сигнал за мир” и го призова да смени линията на поведение, посочва АФП. Той изтъква, че правителствените сили са се изтеглили от някои градове преди крайната дата на 10 април, но военни операции продължават в други градове. Той призова Дамаск да промени основно линията си на поведение и да изтегли военните и полицейските части от обхванатите от размирици населени места.

Над 50 души загинаха днес в Сирия, където силите на режима организираха нови нападения, пренебрегвайки плана на Анан за прекратяване на огъня, предаде АФП.

Тази вечер Кофи Анан пристигна в Техеран за консултации във връзка със Сирия, предаде АФП. Агенцията припомня, че Иран е най-близкият регионален съюзник на Сирия. Той бе посрещнат на летището от иранския заместник външен министър Хосейн Амир Абдолахян. В сряда Анан ще се срещне с иранския външен министър Али Акбар Салехи.

Иран заяви неколкократно, че ще защитава режима на президента Башар ал Асад, въпреки кървавите репресии срещу опозицията и бунтовниците. „Иран ще защитава Сирия заради подкрепата му за антиционистката съпротива”, заяви в края на март иранският върховен водач Али Хаменей, припомня БТА.

Кофи Анан подкани ООН да окаже натиск върху Сирия за постигане на примирие
netinfo


Според разпространена в Съвета за сигурност информация, предоставена от постоянния представител на Сирия, от началото на безредиците в страната за загинали най-малко трима бригадни генерали от сирийската армия, предаде АФП. Според Дамаск между 18 март и 24 ноември миналата година при размириците са били убити общо 721 военни, в това число - освен тримата генерали - 14 полковници и 15 подполковници. От началото на кризата до днес, според официалната информация на Дамаск, са загинали 2088 войници и 478 полицаи.

В същото време и правителството на Сирия се обърна към Съвета за сигурност на ООН с молба в страната да бъдат изпратени международни наблюдатели, съобщи Би Би Си. Според Дамаск без присъствието на наблюдатели е невъзможно да бъде изпълнен изцяло планът на Кофи Анан за прекратяване на насилието, посочва Би Би Си.