/ Guliver/Getty Images
Китай, който е критикуван, че не прави достатъчно за оказване на натиск над Северна Корея, за да се откаже от ядрената си програма, днес заяви, че причината за ракетните изпитания на КНДР са търканията й със САЩ и Южна Корея, предаде Асошиейтед прес.

Вчера Северна Корея направи забранено изстрелване на балистична ракета. Това е първият й ракетен тест от встъпването в длъжност на президента на САЩ Доналд Тръмп. Ракетата е изстреляна, докато Тръмп приемаше японския премиер Шиндзо Абе във Флорида. Смята се, че е прелетяла около 500 км, преди да падне в международни води.

Северна Корея изстреля усъвършенствана версия на ракета "Мусудан"

Говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан заяви, че Китай е против изстрелването, което нарушава резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, призоваващи за край на ядрените и ракетните тестове на КНДР.

Китай е главният източник на търговия и помощ за Северна Корея. Тръмп се оплаква, че Пекин не прави достатъчно за оказване на натиск върху Пхенян. Китай контрира, че мненията за влиянието му са преувеличени и заявява, че отказът на Вашингтон да води преки преговори със Северна Корея пречи на напредъка към решение.

Северна Корея е изстреляла балистична ракета към Японско море

"Причината за проблема с ядрените ракети (на Северна Корея) е разногласията й със САЩ и Южна Корея", каза Гън на редовна пресконференция.
БТА