Китай изрази резерви към резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за Либия
Китай изрази резерви към резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за Либия / снимка: Reuters, архив

Китайското външно министерство заяви, че Пекин има "сериозни резерви" към резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за налагане на забранена за полети зона над Либия, но не я е блокирал заради настояването на арабските и африканските страни, предаде Ройтерс.

Външнополитическото ведомство очерта тревогите на Китай, след като тази нощ Съветът за сигурност прие резолюция, разрешаваща налагането на забранена за полети зона над Либия и предприемането на "всички необходими мерки" за защита на цивилното население от действията на войските на либийския лидер Муамар Кадафи.

Десет от петнайсетте членове на Съвета за сигурност гласуваха в подкрепа на резолюцията, а Русия, Китай, Германия, Индия и Бразилия се въздържаха. Според китайското външно министерство Съветът за сигурност би трябвало да се стреми "да реши настоящата либийска криза чрез диалог и други мирни средства, пише БТА.

"Ние сме против използването на въоръжена сила в международните отношения и имаме сериозни резерви към част от съдържанието на резолюцията", заяви ведомството на своя уебсайт. Представителите на Китай и Русия в ООН казаха, че поддръжниците на резолюцията не са успели адекватно да обяснят как би действала забранената за полети зона и на какви правила би се подчинявал ангажиментът.