Китай изпраща специален представител в Дамаск
Китай изпраща специален представител в Дамаск / снимка: Reuters

Бившият посланик на Китай в Сирия Лю Хуасин ще пристигне в Дамаск във вторник на двудневна миротворческа мисия, предадоха ИТАР-ТАСС и Ройтерс, като се позоваха на министерството на външните работи. Китайският специален представител ще предложи на властите в Сирия план за преодоляване на усложняващата се политическа ситуация в страната.

"Положението в Сирия продължава да се нагорещява и да става все по-сериозно. Конфликтът между различни страни в Сирия остава дълбок, а международната общност е на разнородни мнения как кризата да бъде преодоляна възможно най-бързо", каза говорителят на външното министерство Лю Веймин на брифинг в Пекин. Той подчерта обаче, че макар обстановката да остава напрегната, Китай смята, че решението може да бъде намерено само чрез политически преговори.

По думите на Вeймин основната цел на визитата е разглеждането на плана от шест точки, който бе приет от китайските власти през уикенда като основа за намиране на решение от кризата. Пекин призовава в документа другите страни да не използват хуманитарната помощ като средство за влияние върху вътрешната политика в Сирия и се обръща към враждуващите страни с искане за незабавно, пълно и безусловно прекратяване на конфликта.

Визитата на специалния представител на Китай, изглежда, е поредната инициатива на страната да отговори на обвиненията от западни и арабски правителства, че заедно с Русия подстрекават към задълбочаване на насилието, извършвано от силите на Асад, чрез налагане на вето на две резолюции на ООН, отбелязва Ройтерс.

Саудитска Арабия заяви, че сирийците имат право да се въоръжат и да се защитават от режима и обвини правителството в Дамаск, че се налага със сила в обстановка на растящо безпокойство от хуманитарна криза в Сирия, предаде Асошиейтед прес.

На необичайна пресконференция вчера саудитският външен министър Сауд ал Фейсал заяви, че страната му приветства международните усилия да се постигне примирие в Сирия, но добави, че те са се провалили в опитите да спрат кланетата.

"Има ли нещо по-висше от правото да се защитиш и да защитиш човешките права?", запита той и добави, че сирийците искат да се защитят. "Режимът не е искан от хората", каза той. "Режимът държи да се наложи със сила на сирийския народ", заяви саудитският външен министър.

Саудитска Арабия и Катар обсъждат възможността да окажат военна помощ на сирийската опозиция, но САЩ и други страни не подкрепят идеята да се въоръжат бунтовниците, отчасти от страх, че това може да доведе до още по-кръвопролитен и продължителен конфликт, посочва БТА. Сунитската Саудитска Арабия се безпокои от вълната протести на Арабската пролет, особено в съседен Бахрейн, където шиитското мнозинство иска от сунитските си управници повече права. Рияд обаче силно подкрепя въстанието в Сирия, което се води главно от сунити, отбелязва АП.

Външните министри на Русия и страните от Арабската лига ще се срещнат в Кайро на 10 март, за да обсъдят обстановката в Сирия. Това заяви в Москва руският външен министър Сергей Лавров след разговори с йорданския си колега Насер Джуде, предаде ИТАР-ТАСС.

"Русия и Йордания смятат, че сега най-главното е да се спре насилието, откъдето и да идва то, както това беше предвидено в първоначалната инициатива на Арабската лига, предложена пред ноември 2011 година и подкрепена от Русия", посочи Лавров. Той отбеляза, че тази инициатива е залегнала в основата на руския проект за резолюция, внесен в Общото събрание на ООН в края на миналата година.

Йорданският външен министър заяви също, че страната му е против военна намеса в Сирия. "Случващото се в Сирия извиква съжаление и тревога. Резолюциите, които бяха приети в рамките на Арабската лига, изцяло отразяват нашата позиция за незабавно прекратяване на насилието и недопускането на военна намеса", добави Насер Джуде.

Междувременно Ер Франс реши да анулира днешния си полет Париж-Дамаск, който беше предвиден за 14.40 ч., заради насилието в Сирия, но още не е взела решение за другите полети тази седмица, предаде Франс прес. "Полет AF 570 Париж-Дамаск е анулиран заради положението в Сирия", заяви говорител на авиокомпанията. По разписание самолетът щеше да стигне в Дамаск в 21.10 ч. българско време. Съответно обратният полет AF 571 от Дамаск за Париж също е анулиран. "Ер Франс още не е взела решение за другите два полета, предвидени за тази седмица (в четвъртък и събота). Следим отблизо ситуацията в страната", посочи говорителят.

От началото на размириците в Сирия Ер Франс осигуряваше три полета седмично до Дамаск, но с техническо междинно спиране със смяна на екипажа в йорданската столица Аман, отбелязва АФП.

В неделя в различни части на Сирия бяха убити 19 души, сред които 18 цивилни. В петък Франция обяви, че затваря посолството си в Дамаск.

Сирия е поискала от Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) да се съобрази с деликатната обстановка в страната, предаде Ройтерс, като се позова на генералния директор Юкия Амано. Сирийската молба е била отправена в отговор на искане от страна на МААЕ Дамаск да сътрудничи в разследване на предполагаема незаконна дейност в ядрената област, посочва Ройтерс.

В изказване пред редовното тримесечно заседание на управителния съвет на МААЕ Амано подчерта, че във воденото от четири години разследване на дейността на Сирия в ядрената област не е постигнат никакъв напредък. МААЕ се опитва да получи достъп до пустинния район Деир аз Зор, където според разузнавателни източници на САЩ Сирия е изграждала ядрен реактор по севернокорейски проект с цел да започне производство на плутоний. През 2007 година обектът бе напълно разрушен при бомбардировка на израелски самолети.

Официално Сирия настоява, че бомбардираният обект в Деир аз Зор е бил с военно, но неядрено предназначение.

"МААЕ продължава да настоява да получи пълен достъп и до други обекти в Сирия, които вероятно са функционално свързани с Деир аз Зор", подчерта Амано.

От началото на бунта срещу режима на сирийския президент Башар Асад преди близо година в страната са убити над 7500 души по данни на ООН.