Китай екзекутира британски гражданин
Китай екзекутира британски гражданин / БГНЕС

Китай екзекутира британски гражданин, който бе получил смъртна присъда за наркотрафик, информира АФП. По-рано Върховният съд на Китай потвърди произнесената присъда срещу Акмал Шайх, независимо от опитите на британската страна и близки на осъдения да предотвратят това, отбелязва БГНЕС.

"Осъждам най-остро екзекуцията на Акмал Шайх и съм скандализиран и разочарован, че нашите настойчиви молби за помилване не бяха взети под внимание", каза британският премиер Гордън Браун в комюнике. "Особено съм разтревожен от факта, че не бе направена никаква оценка на неговото умствено здраве", добави той и изрази съболезнованията към близките на Акмал Шайх.

"Данните, предоставени от британска страна, не бяха достатъчни, за да докажат, че Акмал има психично заболяване", бе становището на Върховния съд на Китай, цитирано от "Синхуа".

Днешните британски вестници отразяват на първа страница новината за екзекутирането на британския гражданин в Китай, информира БТА.

Според "Гардиън" Великобритания показала гнева си към Пекин заради отношението на Шейх, който внесъл 4 кг хероин в Китай, като свикала китайския посланик във Форин офис. Британски депутати пък отправили унищожителни критики към Китай, окачествявайки действията й като абсолютно жалки. Според тях Пекин се опитва да заеме централно място на международната сцена, а в същото време продължава с варварските си действия.

Според правозащитната организация "Риприйв" Шейх е първият гражданин от страна в Европейския съюз, който е екзекутиран в Китай през последните 50 години. "Телеграф" отбелязва обаче, че властите в Китай все още не са съобщили, че екзекуцията е извършена.

На първа страница британският "Таймс" отбелязва, че не е ясно обаче как е станала екзекуцията. Китай все по-често прави това, инжектирайки коктейл от отрови, макар че някои присъди все още се изпълняват чрез изстрел в главата, пише изданието. На Шейх било позволено да се види за последен път вчера със свои роднини. Именно от тях той научил, че екзекуцията му е планирана за следващия ден и бил очевидно разстроен да чуе това.