Ким Чен-Ир пак се появил публично, никой не го видял
Ким Чен-Ир пак се появил публично, никой не го видял / снимкa: БГНЕС
Севернокорейският лидер Ким Чен-ир инспектирал военновъздушна част, похвалил войниците за тяхната прилежност и ги призовал да бъдат много дисциплинирани пред лицето на вражеската "агресия". Това съобщават контролираните изцяло от държавата медии в Северна Корея, предаде Асошиейтед прес. Съобщението е поредното усилие на Пхенян да покаже, че Ким Чен-ир е жив и активен. Според сведения от Южна Корея и САЩ той е претърпял инсулт през август. Северна Корея естествено отрича в унисон с комунистическата пропаганда.

Информационната агенция КЦТА твърди, че Ким инспектирал войниците заедно с генерал-полковник Ри Пхе-чол, командир на ВВС, и с други висши военни и наблюдавал след това учението им. В съобщението не се уточнява кога е станало това.

Севернокорейският лидер влязъл също в спалните помещения и кухнята на казармата и се снимал с войниците. Той посъветвал командирите им да обърнат специално внимание на идеологическата подготовка.

Според многобройни информации, разпространяващи се в чужбина, 66-годишният Ким е получил мозъчен удар в средата на август. Севернокорейски представители заявяват, че оттогава той се е възстановил.

В средата на ноември японската телевизия Токио Бродкастинг Систем (ТБС) обяви на интернет сайта си, че Ким е получил втори удар през октомври и уточни, че е има сведенията от американски източник на пост в Южна Корея. Към края на октомври той е получил втори удар, в резултат на който е затруднено движението на лявата му ръка и крак, а говорът му е засегнат, уточнява ТБС.

Ким не е виждан на публично място от август. Той не присъства на големия военен парад на 9 септември за 60-годишнината на севернокорейския комунистически режим. За да пресекат спекулациите за здравословното му състояние през последните седмици севернокорейските медии разпространяват снимки на Ким, без да уточняват къде и кога са правени.