Киев и сепаратистите се обвиняват в нарушаване на примирието
Киев и сепаратистите се обвиняват в нарушаване на примирието / снимка: БГНЕС

Украинското правителство и проруските сепаратисти взаимно се обвиниха в нарушения на сключеното преди по-малко от 24 часа прекратяване на огъня, поставяйки под въпрос изгледите за мирно уреждане на конфликта.

Прекратяването на огъня, чиято цел е да сложи край на конфликта в Източна Украйна, взел за близо пет месеца 2600 жертви и принудил половин милион души да напуснат домовете си, се посреща със скептицизъм от западните страни, които засега не се отказват от нови санкции срещу Русия, която обвиняват в посегателство срещу суверенитета на Укрйна.

Нощта бе спокойна в главните градове на Източна Украйна, предаде АФП.

Но някои сепаратистки водачи вече критикуват влязлото в петък следобед прекратяване на огъня.

Снощи бяха изстреляни няколко ракети в периферията на Донецк. Премина и конвой с тежки оръжия, идващ от Запорожие - съседен на Донецк район, твърди представителят на сепаратисткия парламент Владимир Маркович. Според него това е провокация и изпитание на техните нерви. Опитваме се да спазваме прекратяването на огъня, но ако провокациите продължат, ще отговорим, заяви той.

"Премиерът" на самообявилата се Донецка република Александър Захарченко съобщи за стрелба близо до град Амвросивка, на 80 км югоизточно от Донецк.

В Киев представителят на информационно-аналитичния център на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Андрей Лисенко посочи, че сепаратистите са нарушили десет пъти приетото споразумение за прекратяване на огъня в източна Украйна.

Няма яснота за продължителността на прекратяването на огъня, което според западни наблюдатели е успех за сепаратистите и за Русия, тъй като може да затвърди загубата за Киев на няколко града в Източна Украйна.

Сепаратистите вече поискаха независимост след преговорите в петък в Минск между тях и контактната група, съставена от Украйна, Русия и ОССЕ.

Главното след тези преговори е признаването на автономна и независима република в Новорусия (название, използвано от президента Путин за няколко района в източна и южна Украйна), заяви председателят на парламента на Донецката народна република Борис Литвинов. След това можем да се пазарим с Украйна и дори да я обичаме, но като равни, каза той и добави, че от условията на Киев само две са приемливи за сепаратистите: прекратяването на огъня и размяната на пленници.