Кери: Руската военна подкрепа за Асад носи риск от конфронтация
Кери: Руската военна подкрепа за Асад носи риск от конфронтация / БГНЕС

Американският държавен секретар Джон Кери каза, че руската военна подкрепа за сирийския президент Башар Асад може да увеличи риска от конфронтация с коалиционните сили, които се бият с групировката "Ислямска държава" в Сирия, предаде Ройтерс.

Кери заяви, че е казал на руския външен министър Сергей Лавров, че САЩ са разтревожени от военната подкрепа на Москва за Асад в сирийската гражданска война.

Сирийската авиация удря джихадистите с новите руски изтребители

"Тези действия могат да предизвикат допълнително изостряне на конфликта и да доведат до загубата на още невинни животи, като увеличат потока от бежанци и създадат опасност от конфронтация с действащата в Сирия коалиция срещу "Ислямска държава", заяви Кери в интервю за италианския в. "Стампа".

САЩ: Русия е разположила изтребители в Сирия

Той не каза какво има предвид под коалиция. Но САЩ и техни съюзници нанасят въздушни удари срещу позиции на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак.

Израел също изразява безпокойство, че руска намеса на страната на Асад в конфликта в Сирия може случайно да доведе до конфронтация между руски и израелски сили там.

Същевременно руският външен министър Сергей Лавров заяви, че САЩ стават все по-възприемчиви към позицията на Москва за конфликта в Сирия, предаде Ройтерс.

Лавров имаше предвид изказването на държавния секретар на САЩ Джон Кери след подновяването на военните разговори между Вашингтон и Москва за Сирия, където след четири години и половина войната не показва никакви признаци да отслабва.

"Мисля, че американците са доста по-възприемчиви към аргументите, които изтъкваме вече няколко години", заяви Лавров, цитиран от ТАСС.

Според него в изказването на Кери е прозвучало "желание да се сътрудни с Русия за уреждането на сирийския конфликт, че "има такива възможности". "След разговора на двамата министри на отбраната /Сергей/ Шойгу и /Аштън/ Картър също бе изказана позитивна оценка и от двете страни", смята Лавров. "Струва ми се, че те са по-възприемчиви към обективната ситуация", обобщи той.

Руски дипломатически източник заяви пред Ройтерс, че Москва вижда все по-големи шансове за международно споразумение за Сирия.

Същевременно Москва призова Вашингтон към реално конструктивна работа за противодействие на тероризма. Това бе посочено в изявление от днес на руското външно министерство по повод информациите, че в Сирия е била изпратена нова група подготвени от САЩ бойци на т. нар. умерена въоръжена опозиция, предаде ТАСС.

Източник: БТА