Кенеди обмислял военна намеса в Бразилия малко преди смъртта си
Кенеди обмислял военна намеса в Бразилия малко преди смъртта си / Guliver/Getty Images

Американският президент Джон Фицджералд Кенеди е обмислял военен преврат в Бразилия 46 дни преди да бъде убит в Далас на 22 ноември 1963 година, пише вестник "Фигаро".

"Смята те ли, че ни очаква ситуация, в която да се наложи ние самите да се намесим с военна сила?", пита Кенеди в разговора си с посланика в Бразилия Линкълн Гордън на 7 октомври 1963 година. Записът, направен от тайните служби на САЩ по искане на самия президент, е публикуван на сайта на бразилския журналист Елио Гаспари. Посланикът е отговорил, че ситуацията е притеснителна и може да наложи "бърза реакция", предава "Фигаро".

Според посланика обаче трябва да се изчакат по-ясни признаци, че бразилското правителство се ориентира към наскоро дошлия на власт режим на Фидел Кастро.

"Комунистическата зараза" притеснява силно Вашингтон в разгара на Студената война и американските политици подозират всички леви правителства в Латинска Америка, че искат да влязат в орбитата на Москва, подчертава френският вестник, цитиран от БТА.

През април 1964 година режимът на президента Жоао Гуларт е свален с военен преврат. Военната хунта е незабавно призната от Вашингтон и управлява страната до 1985 година, припомня изданието, като посочва, че САЩ отдавна са подозирани за организирането на преврати срещу неудобни южноамерикански правителства.