Казват сбогом на бумащината на Острова с мрежа тип Facebook
Казват сбогом на бумащината на Острова с мрежа тип Facebook / снимка: БГНЕС

До четири години британците няма имат никакви проблеми с бюрокрацията и бумащината в държавните служби, а ще общуват с администрацията, правителството и дори с личните си лекари и преподавателите на децата си по интернет, съобщава вестник "Таймс".

Това предвижда план на премиера Гордън Браун, който ще бъде оповестен с най-големи подробности в понеделник.

До една година всеки във Великобритания ще разполага със своя лична страница в правителствен сайт, който ще наподобява сайта за социализиране Facebook. Чрез тези лични страници хората ще могат да контактуват с правителството и с местните власти и да се информират за комуналните и други административни услуги. Хората във Великобритания ще разполагат и с уникален идентификационен номер, чрез който през интернет страницата си ще могат да записват децата си в детски градини и училища, ще подават заявления за нови документи за самоличност или ще си записват час при личния си лекар.

След още три години правителствената мрежа за услуги в стил Facebook ще разшири дейността си и хората вече ще могат да регистрират колите си, да плащат общинските такси и налози, да се консултират с преподавателите на децата си или с личния си лекар само по интернет, пише БТА.

Според британското правителство установяването на държава без бумащина ще спести на британските данъкоплатци милиарди лири. Критици на плана обаче припомнят, че в миналото няколко пъти британските власти имаха проблеми със съхраняването на личните данни на британците и изразяват опасения, че и сега поверителна информации за жителите на Великобритания, качена в интернет, може да попадне в неподходящи ръце.