Кажимеж Нич е новият архиепископ на Варшава
Кажимеж Нич е новият архиепископ на Варшава / netinfo

Папа Бенедикт Шестнайсети назначи Кажимеж Нич за архиепископ на Варшава на мястото на Станислав Велгус, който подаде оставка заради сътрудничеството си с бившата тайна комунистическа полиция. Това съобщиха Ватиканът и полският епископат, цитирани от световните агенции.

Папата назначи за архиепископ на Варшава Кажимеж Нич, който досега бе епископ на Кошалин-Колобжег (северната част на Полша), се посочва в комюнике на Ватикана.

Станислав Велгус, който е на 67 години, подаде оставка на 7 януари заради скандал след разкритията, че е бил агент на комунистическите служби в Полша. Оставката дойде само два дни, след като Велгус бе назначен за архиепископ на полската столица.

Кажимеж Нич, на 57 години, е ръкоположен за свещеник в Краков през 1973 г., след това е бил помощник-епископ в същия град през 1988 г. преди през 2004 г. да стане епископ на град Кошалин-Колобжег, който се намира на брега на Балтийско море, уточнява Франс прес.

Архиепископството на Варшава временно бе ръководено от кардинал Йозеф Глемп.

Аферата "Велгус" принуди папа Бенедикт Шестнайсети да направи безпрецедентен ход назад, който първоначално потвърди доверието си в Станислав Велгус след избухването на скандала, но в крайна сметка прие оставката му след направените самопризнания.