Катрин Аштън: ЕС готви нови санкции на Сирия
Катрин Аштън: ЕС готви нови санкции на Сирия / снимка: Reuters, архив

Европейският съюз ще предостави технически средства за мисията наблюдатели на ООН в Сирия и ще подготви нови санкции срещу Дамаск. Това се казва в реч на върховния представител на ЕС по външната политика Катрин Аштън, която е произнесла пред евродепутатите в Страсбург, предава ИТАР-ТАСС .

"Страните от ЕС са готови за предоставят на мисията наблюдатели на ООН необходимите технически средства за успешното изпълнение на техните задачи", подчертава Аштън. Тя не е конкретизирала за какви средства става дума, но ден по-рано при срещата си с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, последният помоли за "вертолети и самолети за транспортни нужди".

Аштън отново потвърди, че ЕС ще "продължи работата над поредния пакет със санкции по отношение на Сирия", пише БГНЕС. Към днешна дата ЕС вече е въвел 13 пакета със санкции спрямо Дамаск.

В "черния списък" на ЕС фигурират 162 високопоставени сирийски функционери, включително президентът Башар Асад и членове на неговото семейство. На всички тях е забранено да стъпват в ЕС, а банковите им авоари са замразени.

Първата група международни наблюдатели започна пътувания из Сирия. След като посетиха във вторник град Дераа, на 110 км южно от Дамаск, военните експерти начело с мароканския полковник Ахмед Химмиш заминаха към централния град Хомс, на 165 км северно от столицата, предаде ИТАР-ТАСС. Те възнамеряват да се запознаят подробно със ситуацията в този важен провинциален център, който пострада най-силно от въоръжената конфронтация между властите и бунтовниците.

Сирийският вестник "Ал Уатан" съобщава, че в редица квартали на Хомс (Баяда, Халидия, Карабис и Кусур) са били регистрирани въоръжени инциденти. В други райони на града обстановката постепенно се нормализира, но остава напрегната. Нападения в нарушение на влезлия в сила на 12 април режим на прекратяване на огъня продължават практически всеки ден в граничещата с Турция провинция Идлиб. Опасни стават и редица участъци от стратегическото шосе Дамаск-Алепо, допълва вестникът. Според дипломатически източници в Дамаск препъни камъкът пред сключването на протокола, който ще определи рамките за дейността на международните наблюдатели в Сирия и мерките за тяхната сигурност, остава въпросът за използването на хеликоптери от миротворците. Вчера в Брюксел генералният секретар на ООН Бан Ки-мун потвърди, че наблюдателите в Сирия ще се нуждаят от хеликоптери и самолети за осигуряване на мобилността им. Освен това той призна, че само 250 души за наблюдение на ситуацията в подобна обширна страна като Сирия са крайно недостатъчни. Бан каза, че ще постави в доклада си пред Света за сигурност въпроса за увеличаване на числеността на бъдещата мисия на ООН в Сирия.

В Дамаск все още не позволяват на наблюдателите да използват хеликоптери и не одобряват идеята за увеличаване на числеността им. На пресконференция днес в Китай сирийският външен министър Уалид Муалем каза, че при екстрени ситуации като извозване на ранени сирийските ВВС ще могат да предоставят на наблюдателите необходимите въздушни средства. За преговори с режима в Дамаск пристигна заместник-началникът на Отдела за миротворческите операции на ООН, индийският генерал Абхиджит Гуха, съобщава ИТАР-ТАСС.

Катрин Аштън ЕС готви нови санкции на Сирия
netinfo

Въоръжената опозиция в Сирия се опитва да организира провокации, за да провали примирието в страната. Това заяви от своя страна руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС. "В медиите напоследък се появяват все повече свидетелства, че въоръжената опозиция се опитва да извършва провокации, за да провали примирието", каза Лавров и добави: "Не са малко онези, които искат планът на Анан да не се сбъдне, та да може да се задействат и други варианти, като се подразбират силови".

"Неуморно повтаряме за онези, които имат влияние върху въоръжената сирийска опозиция, това влияние да бъде употребено за благото на сирийския народ", допълни руският външен министър. Някои опозиционни сили в страната и по-специално Сирийският национален съвет все още не са заявили, че са съгласни с плана на Кофи Анан, припомни той.

Сергей Лавров прикани генералния секретар на ООН да внесе без протакане в Съвета за сигурност конкретни предложения за параметрите на мисията наблюдатели в Сирия. Единствено Съветът за сигурност има пълномощия да дава оценки за изпълнението на плана на Анан въз основа на съобщения от наблюдателите на ООН, каза първият дипломат на Русия след преговори в Москва с мароканския си колега Саад-Един ел Османи. Русия е "разтревожена от непрекъсващите опити планът на Кофи Анан да бъде приватизиран" и оценките за хода на изпълнението му да бъдат възложени на "самосъздадени структури като групата "Приятели на Сирия", изтъкна Лавров.

Мароко призовава всички страни в сирийския конфликт да се откажат от насилието и да не нарушават положенията от плана на Анан, заяви Саад-Един ел Османи. Той изтъкна "твърде важната роля на Русия в уреждането на кризата" и потвърди подкрепата на Мароко за плана на Анан като "реална възможност, за да бъде намерен изход" от нея. "Според нас Руската федерация може да изиграе ефективна роля, за да бъде убедено сирийското ръководство да спазва режима за спиране на огъня и условията за изтегляне на войските от градовете", подчерта мароканският министър.

Катрин Аштън ЕС готви нови санкции на Сирия
netinfo

Междувременно китайският министър на външните работи Ян Цзечъ призова правителството на Сирия да съдейства за изпълнението на плана на международния посредник Кофи Анан, съобщи говорителят на китайското външнополитическо ведомство Лю Въймин след преговори на Цзечъ със сирийския му колега Уалид Муалем. "Разговорите бяха съсредоточени върху въпроси, свързани със ситуацията в Сирия, заяви говорителят. Правителството на Сирия и опозицията обявиха прекратяване на огъня, направени са първите стъпки към спиране на насилието. Ян Цзечъ заяви, че Китай приветства всичко това", добави говорителят, цитиран от ИТАР-ТАСС. На срещата сирийският министър на външните работи уверил китайския си събеседник, че правителството в Дамаск ще продължи да изпълнява плана от 6 точки на Кофи Анан. Уалид Муалем потвърдил също желанието на Дамаск да сътрудничи на международните наблюдатели, изпратени в Сирия да следят за спазването на примирието.

Франс прес припомня, че уверенията, дадени от Муалем на китайския външен министър, стават на фона на съобщения на опозицията, че сирийската армия е подновила обстрела срещу бунтовническите квартали на централния град Хомс и че бъдещето на мисията на международните наблюдатели изглежда несигурна. И в други райони, контролирани от опозицията - Хама, Идлиб и Дераа, сирийската армия продължава да атакува бунтовниците, използвайки тежки оръжия в нарушение на обещанието от режима да ги изтегли.

На пресконференцията в Пекин Муалем заяви, че планът на ООН за разполагане на до 250 международни наблюдатели в Сирия му изглежда "разумен и логичен", предаде Ройтерс. По повод изявление на ООН, че може да е необходим по-голям персонал, както и самолет, той коментира, че не вижда причина числеността на наблюдателите да е по-голяма и че ООН може да използва сирийски самолет, ако се налага. Китайският външен министър отправи призив и към сирийската опозиция да спазва обещанието си за прекратяване на огъня и да се придържа към плана на Кофи Анан.