Кардиналите започват конклава за избор на нов папа
Кардиналите започват конклава за избор на нов папа / снимки: Reuters
Започва конклавът за избор на нов папа
62446
Започва конклавът за избор на нов папа
  • Започва конклавът за избор на нов папа

Във Ватикана започна конклавът на католическите кардинали, които имат задачата да изберат новия папа на Римокатолическата църква. Под звуците на Литанията на светците процесията от 115-те кардинали влезе в Сикстинската капела.

Кардиналите, които носят кардиналската си барета, и са облечени с бял стихар с червена пелерина отгоре, коленичиха пред олтара, преди да заемат предварително определените си места в известната капела под бляскавите фрески на Микеланджело.

След това всеки от тях с ръка върху Евангелието трябва „да се закълне да пази пълна тайна за всичко, свързано пряко или непряко с гласуването за избор на суверенен понтиф”. Според стриктен и непоклатим ритуал, идващ от Средновековието, всички външни за гласуването лица - свещеници, церемониал-майстори, ще напуснат капелата след призива „extra omnes” („всички вън”). След това вратите ще бъдат затворени „с ключ”, с което ще бъде поставено началото на конклава.

Напълно откъснати от света, кардиналите вероятно ще пристъпят още днес към първия тур за избор на нов папа след изненадващата оставка на Йозеф Рацингер на 28 февруари. От утре всеки ден ще бъдат провеждани по четири тура на гласуване - два сутринта и два следобед. Всички бюлетини ще бъдат изгаряни в края на деня, за да не остане никаква следа от тайното гласуване, за което кардиналите не могат да говорят. От комина на Сикстинската капела ще излиза черен дим, ако няма избран папа, и бял дим в случай, че има избран глава на Римокатолическата църква.

Според познавачи на делата на Ватикана, ако няма изненади, конклавът би трябвало да е кратък - от два до четири дни.

През последната седмица Сикстинската капела беше подложена на всички необходими подготовки, за да приюти 115-те висши духовници. Те пристигнаха в най-малката държава в света преди седмица и ще останат там неопределен брой дни.

Всеки ден, след като влязат в капелата, нейните врати ще бъдат заключвани и кардиналите няма да имат никакъв контакт с външния свят. В капелата дори е инсталирана мрежа, която да блокира GSM-и други комуникационни сигнали, така че кардиналите да не могат да бъдат подслушвани отвън.

Кардиналите започват конклава за избор на нов папа
netinfo

Конклавът следва вековни обичаи - заключването на вратите, например, датира от края на 13 век, когато подобен конклав се провежда в селцето Витербо. Той отнема близо 3 години, като трима от кардиналите умират по време на преговорите. Като форма на протест срещу забавянето, общинарите заключват кардиналите в сградата и премахват покрива, като ги оставят само на хляб и вода. До премахване на покрива вероятно няма да се стигне по време на настоящия конклав, тъй като той ще се провежда в Сикстинската капела - известна с изящните си фрески на редица ренесансови художници, най-вече Микеланджело, изрисувал сцени от Стария завет по нейния таван, който има площ от половин декар.

След подробните дискусии, които ще се проведат, кардиналите ще гласуват за новия папа. Макар и малка, има вероятност техният избраник да не е сред редиците им, а да е друг висш духовник, който не държи кардиналски титла.

По време на гласуването се препоръчва да си променят ръкописа, за да не се разбира кой за кого гласува. Ако някой събере повече от 2/3 от гласовете, той ще бъде признат за папа и хартиените листчета, с които са гласували свещениците, ще бъдат изгорени символично, издавайки бял пушек от комина на капелата. В случай, че не се е избрал папа, бюлетините ще бъдат изгорени заедно с влажна слама, създавайки черен пушек, който ще сигнализира, че преговорите продължават.

Може да се гласува до четири пъти на ден, като след трети ден без решение, може да се обяви почивен ден "за молитви". Когато бъде избран новият папа, той ще бъде питан дали приема, след което ще трябва да каже с кое име ще иска да приеме Свети Петровия престол. След това целият кардиналски събор ще се отправи към Базиликата на Свети Петър, но самоличността на новия папа няма да се узнае, докато той лично не бъде оповестен на балкона на базиликата.

Кардиналите, които ще се откъснат от света, за да изберат следващия папа, ще се хранят със скромна, но питателна храна, разкрива още БГНЕС, позовавайки се на в. „Кориере дела Сера”.От менюто са изключени всякакви изискани ясни, които могат да ги отклонят от разискванията.

Кардиналите започват конклава за избор на нов папа
netinfo

Монахините, които ще готвят на 115-те кардинали по време на папския конклав в своята резиденция Санта Марта, „вече са приготвили супи, спагети, кебапи и варени зеленчуци”. Всички кардинали смятат тези ястия за доста обикновени на фона на менютата в ресторантите в Рим”, отбелязва изданието.

„Може би тази храна, подобна на сервираната в болниците, ще помогне за ускоряване на избора на наследник”, заключава „Кориере дела Сера”. Канадският кардинал Томас Кристофър Колинс се пошегува за ястията, които ще бъдат предлагани по време на конклава, при посещението си на ресторант близо до Ватикана два дни преди началото на конклава. „Пригответе ми вкусна порция спагети Карбонара”, помоли той сервитьора, имайки предвид класическите италиански спагети с шунка и яйца. „Защото след третия ден на конклава, ако не сме избрали папа, ще ни дават сух хляб и вода”, допълни шеговито кардиналът.

Изборът на нов папа се наложи след изненадващата абдикация на Бенедикт XVI. Няма ясно изразен фаворит за наследяването му начело на Римокатолическата църква. 85-годишният Бенедикт се оттегли миналия месец, като заяви, че вече не е достатъчно силен, за да ръководи Църквата, затрупана от проблеми - от скандала със сексуална злоупотреба с деца до твърдения за корупция във Ватиканската банка.