Камерън: Убийството на Литвиненко е било поръчано от държава
Камерън: Убийството на Литвиненко е било поръчано от държава / БГНЕС

Убийството във Великобритания на бившия руски разузнавач Александър Литвиненко е било "поръчано от една държава", заяви британският премиер Дейвид Камерън, цитиран от Франс прес.

Камерън направи този коментар, явно визиращ Русия, в кулоарите на Световния икономически форум в Давос, след като по-рано през деня бяха публикувани изводите от британското обществено разследване на случая, според което Литвиненко е бил отровен с радиоактивно вещество от руската Федерална служба за сигурност, вероятно с одобрението на президента Владимир Путин.

Путин вероятно е одобрил убийството на Литвиненко

"Този доклад потвърждава това, което винаги сме вярвали, и което смяташе по онова време за това ужасяващо убийство последното лейбъристко правителство, а именно, че то е било поръчано от една държава", каза Камерън в швейцарския курорт пред британски телевизии. Той отбеляза, че Великобритания е предприела допълнителни мерки срещу двамата предполагаеми извършители на това престъпление, като е замразила техните авоари под своя юрисдикция.

Британският премиер също така не изключи възможността страната му да наложи нови санкции на Русия, предаде ТАСС.

Камерън освен това разкритикува остро руската военна операция в Сирия. Истинската цел на руските бомбардировки са активистите на "умерената опозиция", а не джихадистите от групировката "Ислямска държава", посочи той.

Русия ще даде "всички необходими отговори по дипломатически канали", реагира прессекретарят на Путин Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

В същото време Песков предупреди, че "подобни мними разследвания... може да отровят допълнително атмосферата на нашите двустранни връзки".

Изводите от разследването не се основават на "конкретни доказателства", подчерта прессекретарят на руския президент, цитиран от Франс прес. Той отбеляза, че докладът изобилства от формулировки "възможно" и "вероятно".

Кремъл вижда английски хумор в разследването за Литвиненко

"Това прилича... може би на шега. Видимо, то може да бъде обяснено с елегантния британски хумор", каза Песков.

Бившият агент на КГБ и критик на Путин Александър Литвиненко умря през 2006 г. в Лондон на 43 години. Три седмици по-рано той бе отровен със силно радиоактивното вещество полоний-210, като се предполага, че то му е било дадено с чаша чай в хотел „Милениум" в британската столица.

Източник: БТА