Камерън: Трябва да бъдем по-нетолерантни към нетолерантността на екстремистите
Камерън: Трябва да бъдем по-нетолерантни към нетолерантността на екстремистите / снимка: БГНЕС

Трябва да бъдем по-нетолерантни към нетолерантността и да отхвърлим всеки, който одобрява ислямистката радикална реторика, пише британският премиер Дейвид Камерън в статия за в. "Дейли телеграф".

Всеки се пита едно и също: как един ден, прекаран със семейството и приятели на плажа, се превърна в такъв ужас. Ухиленият стрелец с автомат "Калашников", скрит в плажен чадър,  показва с какво голямо зло си имаме работа. Зло, което видяхме в планината Синджар в Ирак, в търговските центрове в Кения, в редакциите на списания в Париж и в училищата в Пакистан, припомня Камерън.

Лондон праща в Тунис повече агенти на спецслужбите, германски туристи си тръгват предсрочно от Сус

Пролятата кръв и сълзи в петък на плажа в град Сус завариха мнозина неподготвени, в това число и властите в Тунис, въпреки старанието им да направят страната сигурна за туристи. Но изнасянето на идеологията на "Ислямска държава" от Ирак и Сирия към Магреб може да бъде възприето като своеобразно ребрандиране на движения, които съществуват от векове пише в. "Гардиън".

Нападението със сигурност е целяло да дестабилизира единствения успешен пример на Арабската пролет, откъдето впрочем води началото си и това движение. С извършването му или поне с подкрепата си за него, групировката "Ислямска държава" и местните й клонове искат да постигнат още няколко цели. На първо място убийствата са шокираща демонстрация, че терористичните групи са запазили способността си да ударят Тунис, три месеца след нападението срещу музея "Бардо" и взетите след това мерки срещу ислямистките групировки. На второ място, стрелбата на плажа в Сус е гръмко завръщане на въоръжения ислямизъм на място, което има дълга история с този проблем. На трето място, тя довежда световния джихад по-близо до Европа и то по зрелищен начин, продължава статията в "Гардиън".

Експерт за атентатите: Това е първа вълна на тероризъм, България не е приоритет на ИД

Трябва да работим заедно, за да изградим капацитет за борба с тероризма. "Ислямска държава" може да използва древни варварски методи да убива, но има модерни техники за пропаганда и използва социалните мрежи като основно оръжие. Това обаче не е война между исляма и Запада, както "Ислямска държава" иска хората да смятат. Тя е между екстремистите, които искат омразата им да процъфтява, и останалия свят, който иска свобода и благоденствие, допълва британският премиер.

Източник: БТА