Калифорния е заплашена от опустошителен трус в следващите 30 години
Калифорния е заплашена от опустошителен трус в следващите 30 години / Thinkstock/Getty Images

Рискът от голямо и опустошително земетресение в Калифорния през следващите 30 години се оказа много по-висок, отколкото се предполагаше досега, установиха американски учени, цитирани от агенция Франс прес.

Изследването е било направено от Американския институт по геофизика. Рискът от голямо земетресение с магнитуд 8 или повече по скалата на Рихтер в този американски щат за следващите 3 десетилетия възлиза на 7 процента, а не на 4,3, както беше оценено през 2008 година.

Причина за това според учените е възможността да съвпаднат трусове от няколко разлома и да освободят сеизмична енергия, която да предизвика по-големи разрушения, посочва АП.

"Калифорния е земетръсна земя и нейните жители трябва да са готови всеки ден да се случи голямо земетресение", смята ученият Нед Фийлд от Геофизическия институт на САЩ.

За сметка на това американските геолози предвиждат като по-рядка възможността за земетресение в Калифорния с по-малък магнитуд от порядъка на 6,7. Учените считаха досега, че подобно природно бедствие може да се повтаря на всеки 4,8 години.

Последните изследвания са удължили този период на 6,3 години. "Имаме късмет, защото сеизмичната активност в Калифорния през последните 100 години е била сравнително слаба. Но това не трябва да ни заблуждава, защото тектонските сили непрекъснато "навиват пружината" на разлома Сан Андреас. А това неминуемо ще доведе до мощно земетресение", изтъкна Том Джордан, директор на Центъра по земетресенията в Калифорния и един от авторите на изследването.

Най-новите прогнози са взели предвид последните отчетени данни на геологичните разломи в Калифорния, които са сред най-активните в света.

Най-мощното земетресение, разлюляло някога Калифорния, е било регистрирано на 18 април 1906 година в Сан Франциско и е било с магнитуд 7,8 по Рихтер. Тогава загинаха 700 души, а по-голямата част от града бе разрушен, след като възникнаха множество пожари в резултат на бедствието.

Източник: БТА