Премиерът Борисов в ОАЕ
Премиерът Борисов в ОАЕ / Пресслужба, Министерски съвет
България и ОАЕ ще подпишат Стратегически договор за партньорство
99348
България и ОАЕ ще подпишат Стратегически договор за партньорство
  • България и ОАЕ ще подпишат Стратегически договор за партньорство
Активна работа в сферата на образованието и новите технологии, както и сътрудничество в други ключови сфери е договорено след срещата на премиера Бойко Борисов с престолонаследника на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян. Това е първа визита на това равнище в историята на двустранните отношения на страната ни в Обединените арабски емирства.
 

Има сериозен и неизползван икономически потенциал за развиване на отношенията ни, сподели Борисов след срещата си с принца. За бързо подписване на стратегически договор за сътрудничество говори Борисов в Абу Даби:
 
„Има съвпадение в програмите - и на нашето правителство, и на това тук. Неслучайно се разбрахме с престолонаследника да работим активно за много бързо подписване на един стратегически договор за сътрудничество, който да е от няколко сфери. Но на първо място това, което се разбрахме първо да започне да се прави, дори и като име е мост между България и Обединените арабски емирства (ОАЕ) в сферата на изкуствения интелект, образованието, цифровата икономика, дигиталните технологии, киберзащитата“, посочи Борисов.
 
Шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян също отбелязва по време на срещата, че емирствата имат стратегически интерес в сферата на икономиката, земеделието, строителството, технологиите и военната промишленост, като обръща специално внимание на транспортните коридори.

Борисов се срещна в Абу Даби с шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян

Борисов Абу Даби шейх
Пресцентър, Министерски съвет

Било е обсъдено и значението на обмена на информация и опит в борбата срещу престъпността и контрабандата.
 
Според министър-председателя Борисов добре би било да се развие сътрудничество между службите на двете страни:
 
„Борбата за истинската религия, която не проповядва радикален ислям, камо ли терористични актове - този бич, който връхлетя Европа, в частност и България преди няколко години. Да направим една много добра координация между службите и правозащитните ни органи. Веднага след срещата с престолонаследника проведохме среща с техния вътрешен министър, с техните служби, подписахме документи по тема „Обмен на информация в сферата на тероризма и криминални престъпления“, посочи Борисов.

Борисов Абу Даби шейх
Пресцентър, Министерски съвет

Част от стратегията на правителството на емирствата е нулева толерантност срещу тероризма. По време на срещата премиерът Борисов подари униформа на антитерорист от българската армия на шейх ал Нахаян, който е колекционер на униформи. Самият принц е и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили.
 
„Няколко часа след това престолонаследникът ми се обади по телефона, тъй като си разменихме и личните телефони, за да не губим време и веднага изпрати своя шеф на фондовете. Досега бяхме на среща при него. Същият човек е собственик на „Манчестър Сити“, шампионът на Англия. От него дойде едно предложение, ще го споделя с Красен Кралев, за да говори с футболните хора в България, ако имат интерес. Знаете базата за подготовка или т.нар Академия за млади футболисти в „Манчестър Сити“, тя е най-добрата в света. Може да помогнем на българския футбол и ако има интерес Футболният съюз и се намери достатъчно прозрачен начин да подберат 10-20-30 млади футболисти, млади треньори, мога да уредя на издръжка на „Манчестър Сити“ да отидат и да се готвят определен период от време там“, поясни Борисов.
 
След срещата шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян изрази желание да посети България. В същото време страната ни ще посетят и представители на емирството за изграждане на мост, който да свърже образователни институции - от технически и научни центрове до футболни клубове.

Борисов Абу Даби шейх
Пресцентър, Министерски съвет