Срещата на американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Ханой приключи без постигане на споразумение за денуклеаризацията на КНДР, предаде Франс прес.

Доналд Тръмп и Ким Чен ун
Gulliver/Getty Images

В разпространено днес изявление на Белия дом се посочва, че срещата на двамата лидери е била изключително конструктивна. Тръмп и Ким са обсъдили различни възможности за напредък по въпросите на денуклеаризацията и икономическото сътрудничество. В съобщението се подчертава, че споразумение за денуклеаризацията за момента не е постигнато, но екипите на Доналд Тръмп и Ким Чен-ун с нетърпение очакват следващата си среща.

Срещата на Ким и Тръмп приключи без споразумение (ВИДЕО)

Целта на срещата в Ханой бе да конкретизира ангажиментите, поети през юни миналата година на срещата в Сингапур, на която Тръмп и Ким подписаха обща декларация за денуклеаризацията на Корейския полуостров. 

Ким заяви в Ханой, че има перспектива за създаване на постоянно американско дипломатическо представителство в Северна Корея, а Тръмп бе умерен в очакванията си за решаване на въпроса с денуклеаризацията в краткосрочен план. "Не бързам с постигането на сделка, по силата на която Северна Корея да се откаже от ядрения си арсенал. Скоростта не е толкова важна за мен", посочи американският държавен глава.

Доналд Тръмп
БГНЕС

Тръмп често уверява, че няма нужда да се бърза с убеждаването на Северна Корея да се разоръжи, ако тя се въздържа от ракетни и ядрени опити.

Ким Чен-ун заяви, че е нямало да пристигне в Ханой, ако не е бил готов да извърши денуклеаризацията на КНДР, но не уточни какви конкретни мерки ще предприеме за това.

Историческата среща между двамата лидери се провежда във Виетнам
БГНЕС

Президентът на САЩ за пореден път описа пред Ким Чен-ун забележителното икономическо развитие, което очаква Северна Корея, в случай че се откаже от ядрения си арсенал. "Сигурен съм, че в дългосрочен план ни чака фантастичен успех със Северна Корея. Тя ще се превърне в икономическа сила", заяви Тръмп. След пристигането си в Ханой американският президент непрекъснато даваше за пример комунистически Виетнам, който възприе пазарната икономиката и загърби конфронтацията със Съединените щати. "Малко други места по света се развиват толкова добре като Виетнам. Със Северна Корея ще се случи същото, ако реши да извърши денуклеаризация", написа Тръмп в страницата си в Туитър.

Съединените щати настояват Пхенян да се откаже от ядрените си оръжия. Северна Корея иска обаче преди това да бъдат отменени наложените й международни икономически санкции.
БТА