Изследват във влак тела на жертви от катастрофата на MH17
Изследват във влак тела на жертви от катастрофата на MH17 / снимка: БГНЕС

Екип от холандски експерти изследва днес тела на загинали при разбиването на малайзийския самолет в Украйна, натоварени на влак в градчето Торез, близо до района на катастрофата, предаде Франс прес.

С маски на лицата, придружени от представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), експертите са отворили петте вагона, за които се твърди, че са хладилни. Сведенията обаче изглежда не са верни, тъй като от вагоните се носи силна миризма на разложение, от която на някои от присъстващите, включително на представители на сепаратистите, им прилоша, забеляза репортер на Франс прес.

Въпреки това Петер ван Вилет, съдебно-юридическият експерт, който ръководи екипа, каза, че телата, които според ИТАР-ТАСС са на 251 жертви и 66 части от тела, се съхраняват при добри условия. На мястото на катастрофата по последни данни са намерени 272 трупа, съобщи украинският премиер Арсений Яценюк. Жертвите на трагедията са 298.

След като приключи огледът на телата, групата експерти ще огледа и мястото на катастрофата.

Холандският премиер Марк Рюте съобщи, че страната му, чиито граждани са повечето от загиналите, иска влаковете с телата да напуснат територията, контролирана от сепаратистите и да преминат на територия под контрола на Украйна, за предпочитане в големия град Харков, който е най-близо.

Междувременно бе съобщено, че холандският крал Вилем-Александър и съпругата му ще се срещнат днес с близки на жертвите на катастрофата.

Източник: БТА