Израел предизвикал надпревара в ядрено въоръжаване в Близкия изток?
Израел предизвикал надпревара в ядрено въоръжаване в Близкия изток? / netinfo

Фактът, че Израел разполага с ядрен арсенал, накара някои страни от Близкия изток да се втурнат в надпревара в ядреното въоръжаване, заяви вчера в бахрейнската столица Манама високопоставен саудитски представител, цитиран от Франс прес.

"Фактът, че Израел има ядрено оръжие, е най-голямата стратегическа заплаха за сигурността в Персийския залив в близко и по-далечно бъдеще", каза директорът на саудитското разузнаване принц Мукрин бен Абделазиз ас Сауд. Той говори на откриването на третата конференция "Диалог от Манама", посветена на сигурността в Персийския залив. Тя се организира от 2004 г. в Бахрейн от Международния институт за стратегически изследвания в Лондон.

Макар да не спомена кои точно държави според него са се включили в надпреварата във въоръжаването, думите на ръководителя на саудитските тайни служби бяха приети като намек за Иран, за който Западът смята, че се опитва да се сдобие с ядрено оръжие под прикритието на ядрена програма за мирни цели, отбелязва Франс прес. Политиката на Израел в областта на ядрените оръжия е двусмислена. Страната отказва да признае, че има ядрено оръжие. Мнозина експерти обаче са сигурни, че Израел има ядрено оръжие.