Използвали френски войници като опитни мишки в ядрени опити
Използвали френски войници като опитни мишки в ядрени опити / cнимка: Reuters

Франция е използвала войници като опитни мишки в ядрени опити през 60-те години на миналия век. Те нарочно били излагани на радиация от атомни взривове, за да се изследват последиците върху човешкия организъм. Това сочат данните от публикуван днес таен военен доклад.

В документа, получен от АФП, се посочва, че между 1960 и 1966 г., Франция е изпратила свои части в тестови зони в алжирската пустиня, „за да изследва физиологичните и психологическите последици, причинени от атомно оръжие върху хората". Една от операциите през 1961 г. включвала военни, пътуващи пеш и в камиони до няколкостотин метра от епицентъра на ядрен взрив, по-малко от час след детонацията, според доклада, пише БГНЕС. Войниците са имали на разположение 45 минути, за да изкопаят дупки в заразената почва на пустинята, защитени единствено от военни обувки, шапки, ръкавици и обикновени маски за лице.

Тестовете са целели да помогнат на военните да развият „физическа подготовка и морално обучение за модерния войник" и да научат войниците как да се пазят след ядрен взрив, е записано още в доклада. Франция отдели 10 млн. евро, за да компенсира жертвите на изпитания с атомно оръжие в пустинята Сахара и в Полинезия, но отзвукът от ужасяващите експерименти продължава да отеква 50 години след тяхното провеждане.