/ gettyimages.com
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер приветства "категорично проевропейската реч", произнесена от френския президент Еманюел Макрон в Сорбоната и му благодари за подкрепата му за усилията на европейските институции в Брюксел, предадоха АФП и Ройтерс.
 
Еманюел Макрон предлага реформи в ЕС (ВИДЕО)

"Категорично проевропейска реч на моя приятел Еманюел Макрон. Европа се нуждае от кураж. Благодаря ви за подкрепата за работата на институциите на ЕС", написа председателят на ЕК в Twitter още преди края на речта.
 
"Това, от което се нуждаем в момента, е пътна карта за развиването на Съюза на 27-те. Преди май 2019 г. трябва да обсъдим открито всички идеи и да вземем решение", подчерта Юнкер, визирайки своя призив за свикване на среща на върха след като Великобритания напусне ЕС през март 2019 г.
 
Макрон: Великобритания ще може да намери място в един реформиран ЕС

На тази среща трябва да бъде решено бъдещето за оставащите страни членки.
 
Шефът на кабинета на Юнкер Мартин Зелмайр отбеляза в Twitter, че "Европа рядко е виждала такова съвпадение във възгледите на френски президент и председател на Комисията". Той обаче призна, че възгледите им се различават в някои нюанси.
БТА