Италианският президент иска пълна светлина по случая „Коста Конкордия”
Италианският президент иска пълна светлина по случая „Коста Конкордия” / снимка: Reuters

Италианският президент Джорджо Наполитано заяви, че е необходимо разследването относно корабокрушението на "Коста Конкордия" край остров Джилио (Тоскана) на 13 януари да продължи, за да бъде хвърлена пълна светлина върху драмата. Той направи изявлението си след църковна служба в памет на 32-мата загинали, предаде Франс прес.

На излизане от базиликата Санта Мария на Ангелите и Мъчениците в Рим президентът заяви: "Нашите водолази, нашите пожарникари положиха всички възможни усилия, за да намерят телата, но уви! Работата не бе свършена напълно", отбеляза държавният глава месец след трагедията.

"Изпитвам чувство на възхищение към жителите на Джилио, местните власти, гражданите и изключителните представители на силите на реда за това, което направиха", допълни Наполитано.

Кардинал Анджело Баняско, председател на Италианската епископална конференция, който отслужи литургията, помоли Бог да помогне за изясняване на случилото се и за въздаване на справедливост, предаде БТА.

Междувременно започна изпомпването на горивото от луксозния туристически кораб. В резервоарите на кораба има около 2400 тона гориво. Началото на изпомпването бе предвидено за понеделник, но бе изтеглено заради подобрилите се метеорологични условия, посочва ДПА.