Италиански круизен кораб отблъсна атака на пирати
Италиански круизен кораб отблъсна атака на пирати / снимка: БГНЕС

Италиански круизен кораб с 1500 души на борда – пътници и екипаж, отблъсна пирати, атакували го близо до Сейшелските острови, като отговори на стрелбата им, съобщиха представители на компанията собственик, цитирани от световните агенции.

   

Корабът "Мелъди" е бил атакуван снощи от въоръжени пирати, които са стреляли по него от малка моторна лодка, на 300 км от Сейшелските острови и на 1100 км от бреговете на Сомалия, посочва ДПА.

   

Директорът на компанията, собственик на съда, Доменико Пелегрино съобщи в Неапол, цитиран от ИТАР-ТАСС, че в операцията по отблъскването на атаката е участвала и специално обучена група на израелска частна служба за сигурност.

  

Пелегрино поясни, че при плаване в опасни води на кораба действа специална "противоабордажна" система за безопасност и има постоянна връзка с международен команден център – в дадения случай, разположен в Обединените арабски емирства (ОАЕ).

   

Нито един от 1000-та пътници на борда и 500-те души персонал не е бил наранен, съобщи в Мюнхен говорителка на компанията Ем Ес Си крузиз, собственик на кораба. Повечето от туристите са европейци.

   

Първоначална информация за атаката е дал германски пътник, който е телефонирал в редакцията на списание "Шпигел" в Хамбур, информира БТА. Според италиански медии шестимата нападатели от лодката са били въоръжени с автомати "Калашников" и са причинили леки щети на кораба. Охраната на кораба използвала и пожарогасители, за да отблъсне пиратите.

   

Международни морски организации са пратили военен кораб, който да ескортира "Мелъди", продължил плаването си към Акаба, Йордания.