Италианската полиция арестува 68 предполагаеми мафиоти
Италианската полиция арестува 68 предполагаеми мафиоти / снимка: БГНЕС

Общо 68 мафиоти от два клана на неаполитанската мафия, камора, бяха задържани при две операции на италианската полиция, предаде ДПА. Арестите са извършени в Неапол и околностите му.
       
Сред арестуваните е 44-годишната Елмелинда Пагано, съпруга на Рафаеле Амато, лидер на клана Амато-Пагано. Той стана водещ в камората през 90-те години, след като спечели надмощие над клана Ди Лауро, припомня ДПА.
           
Преди два дни в испанския курорт Марбела при съвместна операция на италианската и испанската полиция беше задържан самият Рафаеле Амато. В Италия той се издирва от 2006 г. Живял е под фалшива самоличност в Коста дел Сол в Испания. Обвиняван е за 8 убийства, извършени в периода 1991 - 1993 г. Смятан е за един от главните вносители на кокаин в Италия.
           
Арестуването на съпругата на Амато и на други членове на клана Амато-Пагано е станало възможно, след като броени часове преди да бъде задържан в Марбела, Рафаеле Амато говорил по телефона със съпругата си. Полицията подслушала разговора и така организирала акцията за нейното задържане и ареста на другите мафиоти.
           
При операцията са конфискувани 3 милиона евро, открити в банкова сметка в Монте Карло, в Монако. Смята се, че сметката е използвана от клана Амато-Пагано, за да влага в нея част от печалбите си от трафика на наркотици.
           
При втора операция в Неапол е задържан 31-годишният Франко Летиция, лидер на клана Бидонети. Арестувани са и около дванайсетина членове на фамилията. Смята се, че Летиция се е занимавал главно с рекет в района.