Историята с медиците в Либия не е забравена, казва Кушнер
Историята с медиците в Либия не е забравена, казва Кушнер / снимка: БГНЕС

Един министър на външните работи трябва да умее да се държи дипломатично, когато залогът е нормализирането на отношенията с определени страни като Либия, макар че това не винаги е лесно. Това заяви пред френската парламентарната комисия за разследване на обстоятелствата около освобождаването на шестимата български медици в северноафриканската държава външният министър Бернар Кушнер, цитиран от Франс прес.

Кушнер – лекар, участвал активно в хуманитарни операции, не скри, че поддържането на контакти с някои режими не му се нрави. Но какво да направя при това положение, оставка ли да подам, попита той. Защото по света има много други държави, с които поддържаме особени и необходими за нашата страна отношения. Има още доста държави производителки на петрол, с които имаме изключително трудни отношения, отбеляза Кушнер.

Отношенията с Либия се нормализираха благодарение на освобождаването на българските медици, "въпреки че споменът за случилото се" с тази държава "не е излязъл от паметта ми", обясни френският външен министър. Той оправда сближаването между Париж и Триполи, но същевременно подчерта, че това не означава, че дългата бурна история на отношенията между двете страни е забравена.

Не забравяме терористичното минало на Либия, увери Кушнер, визирайки противопоставянето на двете страни в Чад и атентата срещу френски пътнически самолет над Нигер на 19 септември 1989 г., при който загинаха 170 души. В същото време Кушнер отбеляза, че Франция не може да не пренебрегне фундаменталната промяна на Либия, която се отказа от оръжията за масово унищожение и от тероризма.

Сам съм си задавал този въпрос и изобщо не вярвам, отговори френският външен министър, попитан дали знае освобождаването на българските медици да е било договорено срещу тайни условия. Същевременно той призна, че досието е бил поето от президента Никола Саркози, но увери, че е бил част от усилията още от самото начало и през цялото време. Кушнер уточни, че Кадафи вероятно ще направи официално посещение във Франция на 10 декември - първо от 34 години и признак за нормализиране на отношенията между Париж и Триполи.