Истерията около вариантите на евродоклада вреди на България
Истерията около вариантите на евродоклада вреди на България / cнимкa: Sofia Photo Agency

В Брюксел, където участва в среща на Съвета по общи въпроси и външни отношения на ЕС, министърът на външните работи Ивайло Калфин отказа да коментира доклада преди официално да е обявен. Според Калфин обаче истерията в медиите около различните варианти на доклада вреди на България.

„Мисля, че това което се случи през последните седмици е една щета с трудно поправими последици върху България по отношение на международния имидж”, каза Калфин.

„Ние нямаме никакъв проблем в разговорите и в отношенията със страните членки. Имаме много конструктивен, приятелски, съюзнически, близък и съвсем открит диалог. Ако можеха да се избегнат и тези щети, които бяха нанесени през последните седмици в България, именно с изтичане на информации за широко омаскаряване на страната ни, всичко би било много добре”, заяви министърът на външните работи.

„Не искам да кажа в никакъв случай, че България си е решила всички проблеми. Имаме проблеми, познаваме си проблемите, работим по тях. Като излезе официално докладът ще го коментираме. Аз не вярвам в окончателните доклади да видя някои от нещата, които видях в медиите. Не е нормално, не е допустимо, те излизат извън механизма”, добави Ивайло Калфин.