Испания и Холандия разочаровани от резултатите от срещата на Г8
Испания и Холандия разочаровани от резултатите от срещата на Г8 / снимкa: БГНЕС
Испанският премиер Хосе Луис Сапатеро и холандският му колега Ян Петер Балкененде са разочаровани от резултатите на срещата на върха на Г8 в Япония по отношение на борбата срещу климатичното затопляне, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

На обща пресконференция в Мадрид Хосе Луис Сапатеро изрази разочарованието си от ангажиментите на ръководителите на осемте най-развити държави да се борят за преодоляване на световната продоволствена криза. „Макар решаването на проблема да не е само в ръцете на Г8, желателно бе отговорът да е по-категоричен и по-активен, защото в тази криза е заложен животът на хора”, каза Сапатеро.

Балкененде призова за увеличаване на помощите за развитие на земеделието в развиващите се страни с нови технологии с цел да се увеличи производството на храни.

Колкото до борбата срещу климатичното затопляне, Сапатеро смята, че резултатите може да се приемат като още една крачка, но не окончателна. За Балкененде резултатите не са очакваните. Холандският премиер изрази пожелание да се постигне повече на срещата на върха в Копенхаген през 2009 г.