Искат Камерън да вземе мерки срещу наплива на българи
Искат Камерън да вземе мерки срещу наплива на българи / снимка: Reuters, архив

Британският премиер е обсипан от искания да предприеме спешни действия срещу наплива на българи. Причината за това са твърденията, че всеки десети българин планира да се отправи към Великобритания.

Това пише вестник "Дейли стар" след социологическо изследване на Би Би Си, което имаше за цел да потвърди предвижданията, че около 375 000 българи и румънци ще поискат да се преместят във Великобритания, след като паднат ограниченията на пазара на труда в началото на следващата година.

Лидерът на Партията за независимост на Великобритания Найджъл Фараж заяви на базата на "потресаващите" резултати от социологическо проучване на Би Би Си, че реалните цифри могат да надхвърлят един милион души.

Дебатът в Лондон бе задействан, след като 145 000 британци се подписаха в електронна петиция, призоваваща правителството да удължи срока на ограниченията за още пет години, припомня БГНЕС. Има страхове, че училища и болници ще бъдат залети, ако има нова вълна от имигранти. Представителят на торите Филип Халобон заяви, че "тази страна не може да се справи с друга вълна на масова имиграция".

Анкети, поръчани от Би Би Си Нюзнайт, показват, че една трета от румънците и българите искат да се преместят в друга страна от ЕС и вече хиляди са влезли в контакт с британски работодатели, търсейки работа. Когато европейските ограничения паднат през януари, 9.3% от българите и 4.6% от румънците казват, че Великобритания е най-желаната от тях дестинация, пише още изданието. Има доста голямо безпокойство за точността на тези резултати.

След като партията на Фараж направи собствени калкулации, основани на данните от проучването, тя обяви, че очакванията за миграция към Великобритания за 2013 и 2014 г. са за около един милион души. Дебатът се развива на фона на засилващото се недоволство в България и Румъния, че страните са несправедливо обвинявани, че са разяждани от престъпност и бедност. Според проучването около 70% от потенциалните мигранти биха се отказали да отидат във Великобритания, ако достъпът им до работа и жилище е ограничен.