Иран твърди, че е заловил американски безпилотен самолет, САЩ отричат
Иран твърди, че е заловил американски безпилотен самолет, САЩ отричат / снимка: БГНЕС, архив

Иранската държавна телевизия съобщи, че иранските Гвардейци на революцията са заловили американски безпилотен самолет, навлязъл в иранското въздушно пространство в района на Персийския залив, предаде Асошиейтед прес.

В съобщението се цитира командващият ВМС на Гвардейците, генерал Али Фадави, който казва, че е бил пленен нарушител - безпилотен самолет, излетял вероятно от американски самолетоносач. Казва се, че това се е случило "в последните няколко дни", без да се уточнява кога.

Иранската телевизия "Ал Алам", която излъчва на арабски език, показа кадри на двама командващи на Гвардейците на революцията, оглеждащи непокътнат безпилотен летателен апарат, който прилича на "СканЙигъл". Не става ясно дали това е самолетът, който Техеран твърди, че е заловил, отбелязва Асошиейтед прес.

Нямаме липсващи безпилотни самолети в Близкия изток въпреки твърденията на Иран, че е пленил американски разузнавателен самолет. Това заяви от своя страна говорител на базирания в Бахрейн Пети американски флот, цитиран от Асошиейтед прес.

По думите на говорителя Джейсън Салета всички американски безпилотни самолети в региона "са налице". Той постави под съмнение иранското твърдение, че самолетът "СканИйгъл" е нарушил въздушното пространство на Иран, подчертавайки, че американските операции в Залива се извършват "в границите на международно признатото водно и въздушно пространство".

Говорителят посочи, че в миналото самолети от този тип са изчезвали в морето, но напоследък не е имало такъв инцидент, предава БТА. И други страни в района на Залива, включително Обединените арабски емирства, разполагат с безпилотни самолети "СканИйгъл", припомня АП.

През 2001 г. Иран заяви, че е свалил шпионски безпилотен самолет на ЦРУ, навлязъл в неговото въздушно пространство откъм източната граница с Афганистан и Пакистан. Самолетът RQ-170 Сентинел, оборудван с технология Стелт, бе заловен практически без повреди. По-късно Техеран каза, че успял да свали данни от свръхсекретния безпилотен самолет.