Иран няма да се стресне от заплахите и новите санкции
Иран няма да се стресне от заплахите и новите санкции / снимка: Reuters, архив
Иран няма да се стресне от заплахите и новите санкции
49765
Иран няма да се стресне от заплахите и новите санкции
  • Иран няма да се стресне от заплахите и новите санкции

Иран ще подкрепи всяка една държава, която пожелае да се сражава с Израел. Това бяха думите на Върховния лидер Аятолах Али Хаменей на петъчната молитва в Техеран, по време на честванията на 33-та годишнина от Иранската революция. „Ние не се страхуваме да заявим това”, непоклатим беше Хаменей. Той оприличи Израел на „раков тумор, който трябва да бъде и ще бъде изрязан”.

Тревожното изказване на Хаменей дойде по-малко от ден след еднакво тежките думи на израелския военен министър Ехуд Барак който каза, че „всички възможни опции трябва да останат на масата” по отношение на Иран, защото, според него, „широкото разбиране из целия свят е, че ядреното развитие на Иран трябва да бъде спряно”.

„Заплахите на Америка са вредни за тях, а една евентуална война би била десет пъти по-вредна”, заяви Аятолах Али Хаменей пред събралите се в Техеран поклонници, без да обяснява каква по-точно ще бъде тази вреда. Той обясни на народа как израелския военен министър Ехуд Барак недвусмислено е заплашил държавата им с война, макар и заплахите да не са нещо ново.

Барак заяви вчера, че „изтича времето, в което ядреният напредък на Иран ще може да бъде спрян. Ще ни бъде много по-трудно да се справим с Иран след като той вече е придобил ядрени способности”, каза още той като допълни, че „Иран ще бъде по-опасен и загубите ще бъдат много по-кървави, ако не действаме сега. Всеки, който настоява да изчакваме и все отлага нещата с думичката „после” в един момент може да установи, че „после” е твърде късно”.

„Ако санкциите не постигнат своите цели, ще се наложи да предприемем действия” - думите на Барак повториха почти дословно изказването на американския секретар по отбраната Леон Панета, което говори в телевизионно интервю миналата седмица.

„Ако предприемат действия и ние разберем, че разработват ядрено оръжие, тогава ние ще предприемем всички нужни мерки за да ги спрем”, изтъкна той:

Включително военна намеса?

Нищо не е изключено.

В отговор Хаменей каза, че за момента американските санкции нямат никакъв ефект върху намеренията на Иран да продължава със своята ядрена програма. Той добави, че има свои собствени заплахи, които да отправи към американците но, че за момента няма да споделя какви са те.

Вчера излезе коментар във в. „Уошингтън Пост”, в който се твърди, че Панета се опасява, че Израел може да нападне Иран още тази пролет - конкретно през април, май или юни. Твърдението на журналистът Дейвид Игнейшъс не се позова на източник. Нито Панета, нито Пентагонът са коментирали твърдението.