/ БГНЕС архив

Румънският президент Клаус Йоханис заяви, че кризата в страната, свързана с масовите протести срещу облекчаването на корупционните практики, трябва да бъде решена от управляващата Социалдемократическа партия. Това посочи той по време на пресконференция след срещата си с премиера на страната Сорин Гриндяну и финансовият министър Вьорел Щефан.

Румъния с референдум за борбата с корупцията

„Решението трябва да бъде взето от тези, които създадоха проблема. Той беше създаден тогава, когато правителството се опита да измени наказателното законодателство. Този опит очевидно беше подкрепян от Социалдемократическата партия и по тази причина тя е длъжна да намери решение“, каза той.

Пореден протест в Румъния с искане за оставка на правителството

Според държавния глава протестите срещу властта продължават, въпреки отмяната на спорните закони, тъй като хората все още са недоволни. „Те загубиха доверието в правителството, в Социалдемократическата партия и те казаха това ясно на площада, а този, който има уши, трябва да слуша“, каза той. На въпрос дали правителството трябва да подаде оставка Йоханис заяви, че „протестиращите казват какво искат и политиците трябва да слушат и да си вадят изводи“.
БГНЕС